130 let

Místo pekla ráj. Švýcarští fotbalisté se minulý týden museli obávat v Istanbulu o svoji bezpečnost. Turecký fotbal se nyní snaží napravit pošramocenou reputaci. Výpravě AC Milán (na snímku vlevo trenér Carlo Ancelotti) se před dnešním zápasem s Fenerbahce dostalo nadšeného přivítání.

AC Milán straší turecké prokletí

Sport
  •   8:42
Vyvrcholení základní skupiny Ligy mistrů nemůže mít pro fotbalisty AC Milán pikantnější nádech. O postup do osmifinále se budou rvát ve stejném městě, v němž v květnu už téměř svírali trofej pro vítěze v prestižní soutěži, ale nakonec o ni po málo vídaném selhání přišli.
V Istanbulu vedli po poločase nad Liverpoolem 3:0, ale nakonec prohráli na penalty. Nyní se z města na rozmezí Evropy a Asie nemusejí znovu vracet s radostnou náladou. Pokud nebudou bodovat proti Fenerbahce, s největší pravděpodobností předčasně vypadnou, což se jim v třináctileté historii soutěže stalo pouze dvakrát. „Musíme napravit prohru s Fiorentinou,“ burcoval tým kouč Carlo Ancelotti po nezdaru 1:3.

Jenže AC Milán to v Turecku neumí. Kromě finálové porážky tam prohrál s domácím klubem dva zápasy ze tří. UEFA na zápas posílí bezpečnostní opatření jako reakci na incidenty, které se v Istanbulu udály minulý týden po barážové odvetě kvalifikace na mistrovství světa mezi Tureckem a Švýcarskem. Po ní byli hostující hráči napadeni fotbalisty soupeře, osazenstvem jeho lavičky i policisty.

Hostitelé se všemožně snaží setřást stín ostudných incidentů. Na letišti zdravil italskou výpravu transparent s nápisem „Vítejte v istanbulském ráji“. Obvyklý slogan impulsivních fanoušků přitom zní „Vítejte v pekle.“ Zástupci italského mistra byli navíc obdarováni množstvím květin. „Chceme jim předvést naši nejlepší pohostinnost,“ přál si funkcionář Fenerbahce Mehmet Uslu.

V ještě horší pozici než Milán je loňský vítěz Ligy mistrů z Porta, který zatím se třemi body uzavírá tabulku skupiny H a na druhé místo ztrácí dva. Pokud doma prohraje s Glasgow Rangers, jeho osud v letošním ročníku bude zpečetěn. Hostům ale chybí dlouhán Pršo, který si poranil stehenní sval. „Je to pro nás velká ztráta. V této sezoně exceloval,“ posteskl si kouč Alex McLeish.

Lídrovi skupiny Interu Milán stačí k postupu doma remizovat s Artmedií, bod stačí i Liverpoolu a Chelsea potřebuje vyhrát na hřišti Anderlechtu, který prohrál v soutěži už jedenáct zápasů za sebou. Poradit by si měla i bez tří hráčů základní sestavy: defenzivní záložník Makélelé si den před zápasem pochroumal koleno, Robben má svalové problémy a Wright-Phillips je v trestu.

Skupinu vede s tříbodovým náskokem Liverpool. Jeho soupeř ze Sevilly v lize už pět zápasů nevyhrál, v tabulce je předposlední a na Anfield Road přijede bez sedmi hráčů užšího kádru. Trenér Rafael Benítez pořád důvěřuje své letní posile Crouchovi, třebaže vysoký útočník ještě ve 14 zápasech za Liverpool neskóroval.

Real Madrid si může oddechnout, že už má místo v osmifinále jisté. Před zápasem se silným Lyonem, který zřejmě rozhodne o vítězi skupiny, se mu totiž zranili oba útočníci Raúl a Ronaldo, hrát nebudou ani dánský dříč záložní řady Gravesen a anglický stoper Woodgate. Španělská média dávají kouči Realu Vanderlei Luxemburgovi po ostudné prohře 0:3 s Barcelonou poslední šanci. „Už se nemůžeme dočkat, až na ten zápas budeme moci zapomenout,“ řekl gólman Iker Casillas.

Dnešní program - skupina E: Schalke -Eindhoven, Fenerbahce Istanbul - AC Milán. Skupina F: Real Madrid - Olympique Lyon, Rosenborg Trondheim - Olympiakos Pireus, Skupina G: Liverpool - Betis Sevilla (vysílá ČT 2), Anderlecht Brusel - Chelsea. Skupina H: Inter Milán - Artmedia Bratislava, FC Porto - Glasgow Rangers.
Autor: