Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Agassi se rozloučil s Wimbledonem

Sport

  18:26
Londýn - Ovacemi ve stoje vyprovázel zaplněný centrální dvorec All England Clubu Andreho Agassiho, který při svém čtrnáctém a posledním wimbledonském startu ztroskotal už ve třetím kole.

Andre Agassi několik okamžiků po poslední výměně, kterou odehrál ve Wimbledonu foto: ČTK

Oblíbený americký tenista, jenž na zdejších travnatých dvorcích získal v roce 1992 první ze svých osmi grandslamových titulů, podlehl hladce ve třech setech Rafaelu Nadalovi a při loučení s fanoušky byl očividně dojatý.

"Prožil jsem tu tolik neuvěřitelných let. Nikdy se vám nebudu moci dost odvděčit za to, jak jste mě po celé ty roky přijímali. Jste úžasní fanoušci tenisu, dali jste mi najevo tolik lásky," loučil se Agassi se slzami v očích s dojatým hledištěm.

V královské lóži nechyběla ani jeho manželka Steffi Grafová, která se své pocity snažila skrývat za slunečními brýlemi. Podívat se přišly i další tenisové legendy, mimo jiné Martina Navrátilová či Billy Jean Kingová. Šestatřicetiletý rodák z Las Vegas, jenž se už během své aktivní kariéry zařadil mezi legendy, odehrál první zápas na grandslamovém podniku v době, kdy byly jeho dnešnímu soupeři jen dva měsíce.

Dvacetiletý Španěl však neměl slitování a po prvním vyrovnaném setu kráčel s jistotou za vítězstvím. "Andre byl skvělý. Byla to pro mne obrovská čest, že jsem tu s ním mohl hrát," řekl po zápase Nadal publiku, které bylo po celou dobu zřetelně na straně jeho soupeře.

Věrné publikum truchlí
Vyřazení ve třetím kole je pro Agassiho ve Wimbledonu jedním z nejhorších výsledků, teprve popáté tu neprošel alespoň do osmifinále. Věrným fanouškům ale na výsledku nezáleželo, množství z nich chtělo svého hrdinu ještě naposledy pozdravit a získat autogram. Z hloučku u bariéry se nejčastěji ozývalo přání "ještě neodcházej".

"Viděla jsem ho ve Wimbledonu každý rok. Je rozkošný. Klidně bych ho adoptovala," vyznala se z vřelé náklonnosti k Agassimu šestasedmdesátiletá fanynka, která složitě sháněla a vyměňovala lístky, aby mohla svého oblíbence opět vidět. "Pro něho bych se rozdala," dodala.

Fanoušci Agassiho oceňovali nejen jako mimořádného hráče, který jako jeden z pěti tenistů v historii dokázal vyhrát titul na všech čtyřech grandslamových turnajích.
Cenili si ho i jako člověka. "Mám ráda jeho styl a smysl pro humor. V očích má vždycky takovou jiskru a pokaždé dokázal přijmout porážku s obrovskou důstojností," řekla další z věrných fanynek. Pocit diváků na centrálním dvorci vyjádřila jasně: "Wimbledon bez něho bude smutnější."

Vypadl pátý nasazený
Ivan Ljubičič se stal zatím nejvýše nasazeným tenistou, který letos ve Wimbledonu vypadl. Pátý hráč pavouku dvouhry dnes ve 3. kole ztratil nadějně rozehraný zápas s Dmitrijem Tursunovem, a přestože vedl 2:0 na sety, nakonec ruskému soupeři v pěti sadách podlehl.

Hladký postup do osmifinále naopak oslavil Australan Lleyton Hewitt, který je nasazen jako číslo šest. Wimbledonský šampion z roku 2002 rozdrtil Oliviera Rochuse 6:1, 6:4 a 6:4.

Výsledky:
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:

Nadal - Agassi, 7-6(5) 6-2 6-4,  Tursunov (27-Rus.) - Ljubičič (5-Chorv.) 5:7, 4:6, 6:1, 7:6 (8:6), 6:2, Hewitt (6-Austr.) - O. Rochus (26-Belg.) 6:1, 6:4, 6:4.

Čtyřhra - 2. kolo:

B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Mertiňák, Pála (SR/ČR) 6:1, 6:4, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - 2. kolo:
Hradecká, Šromová (ČR) - Kuzněcovová, Mauresmová (12-Rus./Fr.) bez boje,
Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) - Drakeová, Vaidišová (Kan./ČR) 6:4,
6:2.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...