Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čínská reprezentantka z USA Guová vládla i v U-rampě. Z Pekingu odveze tři medaile

Eileen Guová slaví zlato z U-rampy na olympiádě v Pekingu foto: AP

Osmnáctiletá čínská akrobatická lyžařka Eileen Guová získala díky očekávanému triumfu v U-rampě druhé olympijské zlato a celkově třetí medaili v Pekingu. Rodačka z Kalifornie, která závodí za Čínu od roku 2019, se tak zařadila mezi nejúspěšnější účastníky letošních her.
  6:57

Favorizovaná Guová zvítězila suverénně před Kanaďankami Cassie Sharpeovou a Rachael Karkerovou.

Domácí hrdinkou pekingské olympiády se stala už díky vítězství v Big Airu a druhému místu ve slopestylu, v němž těsně prohrála se Švýcarkou Mathilde Gremaudovou.

V U-rampě, v které se loni stala mistryní světa a v této sezoně vyhrála všechny čtyři závody Světového poháru, potvrdila roli velké favoritky. Všechny skoky měla v mnohem vyšší, než kterákoliv jiná závodnice a už po první jízdě se usadila suverénně v čele soutěže. Ve druhé získala nejvyšší finálovou známku 95,25 bodu.

Do třetí jízdy nastupovala jako poslední s jistotou vítězství, dojatá, se slzami štěstí v očích. U-rampou projela jen s několika jednoduchými skoky a její radost mohla propuknout naplno.

„Z výsledku jsem nadšená. Zajela jsem, jak nejlépe jsem mohla,“ líčila své dojmy.

V průběhu poslední z finálových jízd nastal mrazivý okamžik, když čínská závodnice Čang Kche-sin neustála dopad a po zádech dopadla na hlavu. Sesunula se doprostřed U-rampy, kde zůstala ležet. Až po několika minutách v péči lékařů byla schopná vstát, a pomalu dojela na konec koryta.

Zlato Guové znamená už osmý cenný kov této hodnoty pro hostitelskou zemi. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu přitom vybojovali čínští olympionici jediné vítězství.

Stříbrná Sharpeová uznala, že Guová všechny soupeřky výrazně převyšuje. „Je to robot. Nevím, jak to dělá. Závodí ve všech třech disciplínách a ve všech je na stupních vítězů,“ vyzdvihla Kanaďanka kousek, který se ještě žádné akrobatické lyžařce na olympijských hrách nepovedl.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!