130 let
Albert Pujols z Los Angeles Angels.

Albert Pujols z Los Angeles Angels. | foto: ČTK/AP

Slavné lize vrací lesk. Nad hvězdami ční Dominikánec se zálibou v homerunech

Sport
  •   9:30
ANAHEIM (Od spolupracovníka LN v USA) - V době, kdy se americká Major League baseball stále vyrovnává s dopady drogových skandálů z posledních několika let, jedno jméno se snaží vrátit baseballu jeho starou dobrou pověst. Albert Pujols z Los Angeles, který se narodil 16. ledna 1980 v Dominikánské republice, v posledních týdnech stoupá rychle v historickém žebříčku v počtu homerunů dosažených za celou kariéru.

Nedávno dokonce přeskočil ikonu newyorských Yankees Mickeyho Mantlea, posunul se na 16. místo v historické tabulce a na svém kontě má již 540 homerunů za svoji dosavadní kariéru.

Každý jeho homerun je nadšeně fanoušky oslavován a Pujols je v jihokalifornském sportovním světě nesmírně respektován. 

„Je to pro mne něco jedinečného, překonat tak slavného hráče. Když jsem vyrůstal a učil se baseball, tak Mantle byl nedostižitelný vzor,“ svěřoval se po jednom z posledních zápasů novinářům pětatřicetiletý Albert Pujols.

„Velmi děkuji Bohu za ten talent, co mi nadělil. Nikdy jsem nečekal, že v životě dosáhnu tolik homerunů. Poslední čtyři roky nebyly pro mne vždy jednoduché. Zažíval jsem řadu zranění, často se mi nedaří, až vloni jsme dosáhli na play off, ale pak hned vypadli v prvním kole. Nikdy se však nevzdávám, snažím se pracovat tvrdě v tréninku i přípravě, dát mému týmu a spoluhráčům to nejlepší, co ve mně je.“

Není divu, že Pujolse milovníci baseballu vnímají jako zachránce čistoty tohoto sportu. Pohled na historickou tabulku nabízí smutný pohled. 

V jeho čele vévodí Barry Bonds, o jehož používání anabolických steroidů existuje nesčetně přímých důkazů, v první dvanáctce se nacházejí ještě hráči jako Mark McGwire či Rafael Palmeiro, kteří se k používání drog otevřeně přiznali, a případ sám pro sebe představuje Alex Rodriguez, který celou minulou sezónu nehrál, když si odpykával drogový trest. 

Když Rodriguez tento měsíc dosáhl 660. kariérní homerun, posunul se v historické tabulce na čtvrté místo a překonal další slavné jméno (Willy Mays), tak jeho New York Yankees mu odmítli mu vyplatit jeho tzv. „marketingový bonus“ v hodnotě pět miliónů dolarů dohodnutý v jeho hráčské smlouvě se zdůvodněním, že Rodriguezovy úspěchy jsou v současnosti nemarketingovatelné.

Pujolsův rejstřík je však zatím čistý, i když deník St. Louis Dispatch, kde v místních Cardinals Pujols působil před příchodem do Anaheimu, jedno obvinění z drog zveřejnil, ale rychle ho zase stáhnul. 

Plat? 25 miliard ročně

Albert Pujols známý u sportovních příznivců pod přezdívkou El Hombre podepsal v prosinci 2011 desetiletou smlouvu s Anaheim Angels v hodnotě 254 miliónů dolarů, tudíž průměrně hraje za 25 miliard amerických dolarů na rok. 

Přes pomalý rozjezd a celkově sníženou produkci s pálkou v ruce si jej místní fanoušci velmi oblíbili a je považován za vzor lídra, který dokáže pomoci nováčkům a odevzdává se pro mužstvo. Postup v historické tabulce tomu samozřejmě napomáhá.

„I když se mi v posledních týdnech více daří a zaznamenávám hodně homerunů, nejedná se o nic jiného, než o štěstí,“ vysvětluje Pujols. 

„Ve svém přístupu k odpalům jsem nic nezměnil. Když se nedaří, jak se mi například přihodilo v roce 2012, snažím se zůstat pozitivní. Jakmile překonám tato nepovedená období, tak mne to psychicky posílí a odpaly pak najdou v poli volná místa. Možná někdy v budoucnu se podívám na svoji kariéru a budu obdivovat, čeho jsem dosáhl, ale dnes se snažím hlavně pomáhat mému týmu vítězit. O to jde nejvíce.“

Albert Pujols.

Albert Pujols, který byl třikrát ve své kariéře ještě v době, kdy působil v týmu St. Louis Cardinals, vyhlášen nejlepším hráčem Národní baseballové ligy a dvakrát vyhrál Světovou sérii, dále reportérům sdělil: „Samozřejmě, že jsem si vědom historického pořadí a vím, kdo je v něm přede mnou, ale zároveň to musím před zápasy vytěsnit, jinak bych už nikdy nic neodpálil,“ řekl.

„Musím se soustředit na současnost, na vzduch, který dýchám, užívat si každý jeden zápas, který mne ten večer čeká, a o ničem dalším nespekulovat. Soustředím na náš hlavní cíl, a to vyhrát zde v Anaheimu Světovou sérii. To by pro mne znamenalo opravdu hodně.“

Autor: