Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Alonso umazal Vettelův náskok, v Abú Zabí vyhrál Räikkönen

Sport

  16:27aktualizováno  18:12
ABÚ ZABÍ - Kimi Räikkönen z Lotusu vyhrál Velkou cenu Abú Zabí a vybojoval první vítězství od svého letošního návratu do formule 1. Druhý v dramatickém závodě skončil Fernando Alonso z Ferrari a snížil na deset bodů náskok lídra mistrovství světa Sebastiana Vettela, který po startu z posledního místa, respektive z uličky v boxech, dojel třetí. Vítěz kvalifikace Lewis Hamilton měl v první polovině závodu poruchu a z prvního místa musel odstoupit.

Fernando Alonso. foto: Reuters

Räikkönen oslavil první triumf od Velké ceny Belgie ze srpna 2009. Mistr světa z roku 2007 dosáhl na 19. vítězství v kariéře a upevnil si třetí místo v MS, ale už se ocitl z dosahu zisku titulu. "Jsem šťastný za tým i za sebe, ale hlavně za tým. Sezona je těžká a tohle nás hodně povzbudí," řekl Räikkönen, který už letos vybojoval i tři druhá a tři třetí místa.

K titulu má nadále nejblíže Vettel, který před závěrečnými dvěma závody v USA a Brazílii vede před Alonsem v poměru 255:245. Za dva týdny v Austinu se německý pilot může stát potřetí za sebou mistrem světa.

"Každý týden ale sledujeme, že se toho ještě může hodně stát. Ale my máme fantastické auto, tým je v super formě. Na ty poslední dva závody se těším," řekl Vettel, jenž v SAE usiloval o páté vítězství za sebou.

Výsledky

  • Velká cena Abú Zabí: 1. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:45:58,667 (prům. rychlost 174,489 km/h), 2. Alonso (Šp./Ferrari) -0,852, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -4,163, 4. Button (Brit./McLaren) -7,787, 5. Maldonado (Venez./Williams) -13,007, 6. Kobajaši (Jap./Sauber) -20,076, 7. Massa (Braz./Ferrari) -22,896, 8. Senna (Braz./Williams) -23,542, 9. Di Resta (Brit./Force India) -24,160, 10. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) -27,463.
  • Průběžné pořadí MS (po 18 z 20 závodů): 1. Vettel 255 b., 2. Alonso 245, 3. Räikkönen 198, 4. Webber (Austr./Red Bull) 167, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 165, 6. Button 153, 7. Massa 95, 8. Rosberg (Něm./Mercedes) 93, 9. Grosjean (Fr./Lotus) 90, 10. Pérez (Mex./Sauber) 66.
  • Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 422, 2. Ferrari 340, 3. McLaren 318, 4. Lotus 288, 5. Mercedes 136, 6. Sauber 124, 7. Force India 95, 8. Williams 73, 9. Toro Rosso 22.

Alonsův tým po závodě prožíval smíšené pocity. Španělský pilot konstatoval, že je za výsledek po startu z šestého místa "velmi šťastný", bylo ale patrné, že tým chtěl víc. "Samozřejmě bychom rádi viděli větší odstup od Sebastiana, když se člověk podívá, odkud startoval," uznal šéf Ferrari Stefano Domenicali.

Už sobotní Vettelovo vyloučení z kvalifikace kvůli odstavení vozu na trati s nepředpisovým množstvím paliva jako by předznamenalo dramatičnost závodu.

Start zamíchal pořadím, protože druhý muž kvalifikace Mark Webber "zaspal" a za Hamiltona se zařadili Räikkönen a Pastor Maldonado z Williamsu.

Vzápětí za sebou Webber neudržel ani Alonsa, čímž příliš nepomohl týmovému kolegovi Vettelovi, byť ten v prvních kolech smazal ztrátu až deseti míst.

Závod ale ovlivnily dvě zpomalovací fáze kvůli nehodám. Nejprve měl v 9.

kole těžkou havárii Nico Rosberg v mercedesu, který nestihl zareagovat na zpomalení Inda Naraina Karthikejana (Hispania) a zezadu do něj narazil, doslova jej přelétl a zastavil se až o bariéru. Oba vyvázli bez úhony.

Vettel, který už od počátku závodu hlásil potíže s přítlačným křídlem, měl při jízdě za zpomalovacím vozem problém, protože při obvyklém kličkování a zahřívání kol se na poslední chvíli vyhnul soupeři před sebou, ale zboural přitom ukazatel na kraji trati a křídlo poškodil ještě víc.

Těsně před koncem zpomalovací fáze se jej rozhodl vyměnit a při restartu závodu znovu vyrazil do boje z posledního místa, ale znovu v kontaktu se soupeři a postupně se dostal až na sedmé místo. "Začínat jednou úplně odzadu je až až, ale hned dvakrát..." kroutil po závodě hlavou Vettel.

Ve 20. kole došlo na obhájce prvenství Hamiltona, kterému se zastavilo auto a počtvrté z posledních devíti závodů nedojel do cíle. Do vedení se dostal Räikkönen a už jej nepustil ani po zastávkách v boxech, které pole jezdců absolvovalo kolem poloviny závodu. Pit stopy soupeřů poslaly Vettela až na druhé místo, musel ale přece jen znovu do boxů pro nové pneumatiky a přezul je v tom nejvhodnějším okamžiku.

Alonso útočil na prvenství

Vzápětí totiž došlo k hromadné kolizi, na kterou doplatil vyřazením i Webber, čímž zhasly naděje Red Bullu na předčasný zisk Poháru konstruktérů.

Ale druhý výjezd bezpečnostního vozu znamenal opětovné sjetí startovního pole a Vettel znovu nemusel po návratu z boxů na čtvrtém místě dohánět žádnou časovou ztrátu.

Po restartu závodu už dávno pod umělým osvětlením dotíral na Jensona Buttona, až jej nakonec tři kola před koncem předjel a škody z kvalifikace zahladil na minimum. "Moc se mi tomu ani nechce věřit. Samozřejmě, že stupně vítězů byly můj cíl, ale bylo to tak daleko..." řekl Vettel. "Hrozilo, že hodně ztratíme, ale člověk má vždycky šanci. Pomohl nám safety car. Vždycky říkám, že se nic nemá vzdávat," dodal.

Alonso mohl ještě v závěru pomýšlet na plný bodový zisk a atakoval vedoucího Fina, Räikkönen si ale první triumf od návratu ze světa rallye nenechal ujít. Sotva týden po oznámení pokračování spolupráce s Lotusem i v další sezoně vzbudil u týmu naději na ještě světlejší zítřky.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...