130 let

Američané na Kubě. | foto: ČTK

Američané se po 60 letech chystají na Kubu

Sport
  •   14:43
HAVANA - Fotbalisty USA čeká v sobotu kvalifikační zápas na mistrovství světa proti Kubě. Po více než 60 letech se tak objeví jejich tým v Havaně, která je kvůli politickému režimu na ostrově americkým občanům zapovězena.


Kapitán amerického výběru Carlos Bocanegra však neočekává, že by měla být při zápase cítit nějaká nepřátelská atmosféra. "Nevím, co od toho mám očekávat. Všichni přijedeme s čistou myslí a zajímá nás pouze vítězství. Když jsme hráli ve Venezuele, prezidenti spolu také zrovna nevycházeli a nám se dostalo skvělého přijetí," nemá obavy Bocanegra.


Kubánský brankář Guadalupe Quintero se domnívá, že politický tlak může utkání přidat zvláštní náboj. "Existuje tu rivalita kvůli politickým
problémům. Jako Kubánci chceme minimálně uhájit čest na domácím hřišti. Vítězství by bylo velmi, velmi důležité pro náš lid," dodal. Američané jedou k utkání jako velcí favorité. Kubánci se poprvé a naposledy představili na MS před 70 lety, od té doby je fotbal na "Ostrově svobody" ve stínu boxu a baseballu. V dosud posledním vzájemném duelu na Kubě vyhráli v roce 1947 domácí 5:2.

Autor: ČTK