Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Američanka Vonnová se dočkala olympijského zlata, sjezd ovlivnily pády

Sport

  21:20aktualizováno  21:46
WHISTLER/PRAHA - Americká lyžařská fenoménka se dočkala. Ačkoliv před hrami bojovala se zraněním holeně, získala v první disciplíně - sjezdu - Lindsey Vonnová zlatou olympijskou medaili. Svoji první v kariéře. Druhá dojela krajanka Julia Mancusová, třetí překvapivě Rakušanka Elisabeth Görglová. Závod ale ovlivnily pády několika závodnic, včetně Švédky Pärsonové a české lyžařky Kláry Křížové.

Lindsey Vonnová se zlatou medailí. foto: Reuters

Na extrémně těžký sjezd - královskou sjezdařskou disciplínu - doplatilo na trati ve Whistleru z úvodních jedenadvaceti startujících celkem šest závodnic, včetně mladé Češky Kláry Křížové. Ta ovšem nakonec do cíle dojela na 38. místě, stejně jako Američanka Alice McKennisová. Do závodu zasáhla také Šárka Záhrobská, v "tréninku" na svou parádní disciplínu slalom zajela sedmadvacátý nejlepší čas.

OHLASY

"Je to neuvěřitelný pocit. Nejemotivnější moment v mém životě. Musela jsem být aktivní, a to se mi povedlo. Dosáhla jsem toho, co jsem vždy chtěla, i když to nebyla úplně perfektní jízda," řekla vítězná Lindsey Vonnová se zlatem na krku.

"Dlouhý ani není, ale je to hodně rychlá trať. Byla trochu hrbolatá, není jednoduchá, skoky jsou velké, ale myslím, že je to pro ženy," uvedla Klára Křížová, dvacetiletá dcera bronzové olympijské medailistky ze Sarajeva Olgy Charvátové

Celému startovnímu poli ovšem pláchly její dvě krajanky - Lindsey Vonnová a Julia Mancusové. Pětadvacetiletá Vonnová si náročnou tratí poradila podle předpokladů nejlépe, zkušenější Mancusové na druhém místě nadělila 56 setin sekundy.

Pro největší favoritku závodu, dvojnásobnou mistryni světa a vítězku 31 závodů Světového poháru, to je první olympijská medaile. Třetí skončila překvapivě rakouská veteránka Elisabeth Görglová.

HROZIVÉ PÁDY
Závod ovlivnilo několik nepříjemných pádů. Nejhrůznější pád předvedl zkušená Švédka Anja Pärsonová. Pětinásobná olympijská medailistka, která se na hraně dostala do záklonu a po šedesátimetrovém letu vzduchem ve čtyřmetrové výšce hrůzostrašně upadla na záda a ještě trefila branku.

Pád favoritky Anji Pärsonové.

Dramaticky se poroučela k zemi i Švýcarka Dominique Gisinová, která se dostala do rotace rovněž na závěrečném dlouhém skoku. Po dopadu ležela na zemi a třebaže její pád vypadal hrozivě, odešla za chvíli po svých, stejně jako Pärsonová. Obě nemají podle prvních zpráv žádná vážnější zranění.

VANCOUVER ON-LINE

Některé lyžařky nezvládaly jízdu zejména fyzicky. Upadla také Britka Chemmy Alcottová, která ale závod dokončila, naopak neklasifikována po pádu byla Italka Daniela Merighettiová. Řada lyžařek nezvládala v cíli z velké rychlosti vysílením bezpečně zastavit.

VÝSLEDKY

Sjezd - žen: 1. Vonnová 1:44,19, 2. Mancusová (obě USA) -0,56, 3. Görglová -1,46, 4. Fischbacherová (obě Rak.) -1,49, 5. Suterová (Švýc.) -1,98, 6. Janyková (Kan.) -2,02, 7. Marchandová-Arvierová (Fr.) -2,03, 8. M. Rieschová (Něm.) -2,07, 9. Recchiaová (It.) -2,31, 10. Stechertová (Něm.) -2,74, ...27. Záhrobská -6,49, 38. Křížová (obě ČR) -25,08.

Autoři: ,