Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Americké tenistky Stephensová a Keysová jsou ve finále US Open

Sport

  7:34aktualizováno  9:39
NEW YORK - Americké tenistky Sloane Stephensová a Madison Keysová si zahrají na US Open o titul. Do finále se nedostala ani jedna z přemožitelek českých tenistek Petry Kvitové a Karolíny Plíškové ze čtvrtfinále.

Sloane Stephens po vítězství nad Venus Williamsovou. foto: ČTK

Král je mrtev, ať žije Del Potro. V epickém čtvrtfinále US Open porazil Federera

Stephensová v prvním americkém semifinále porazila Venus Williamsovou, která vyřadila Kvitovou, po setech 6:1, 0:6 a 7:5. Patnáctá nasazená Keysová poté deklasovala 6:1 a 6:2 Vandewegheovou, na níž nestačila Plíšková.

Stephensová se vrátila na kurty po vleklém zranění nohy letos ve Wimbledonu a prožívá báječné léto na betonech. Hrála semifinále v Torontu i v Cincinnati a v New Yorku si bývalá světová jedenáctka zahraje první grandslamové finále.

„Nemám slov. Moje cesta byla dlouhá, učila jsem znovu chodit a kdyby mi někdo řekl, že budu v grandslamovém finále, budu se smát,“ řekla Stephensová.

Čtyřiadvacetiletá Stephensová se proti Williamsové skvěle bránila. Doběhla skoro každý míč. „V prvním setu jsem hrála dobře a ona chybovala, ve druhém zahrála Venus skvěle,“ komentovala Stephensová první dva zcela rozdílné sety.

Ve třetím setu neudržela Stephensová náskok 2:0 a za stavu 4:5 se ocitla dva míče od vyřazení, ale předvedla skvělý prohoz. „To byl možná rozhodující míč. Pak jsem zahrála neskutečně další hru. Když přijde šance, musí se využít,“ řekla.

Tennis: U.S. Open - Madison Keysová
Sloane Stephensová ve čtvrtfinále US Open 2017.

„Ke konci jsem udělala příliš chyb, proto to tak skončilo,“ hodnotila sedmatřicetiletá WIlliamsová a ke své budoucnosti dodala: „Je to prosté. Hraju tenis dál.“ Keysová nedala Vandewegheové šanci svou rychlou hrou. Během hodinu a šest minut dlouhého duelu nastřílela 25 vítězných míčů a utkání ukončila rázně pátým esem. „Hlavou mi běží plno věcí. Přijde mi to nereálné. Úplně se klepu,“ řekla.

Tři gamy před koncem zápasu si nechala v šatně obvázat pravý stehenní sval. „Začala jsem nohu cítit, když jsem vybíhala míč a bála se, aby se nestalo nic vážného. Proto jsem si to chtěla nechat prohlédnout co nejdříve,“ vysvětlila Keysová.

Autor: