Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Proč diváci nemají rádi Djokoviče? I proto, že je Srb, píše americký web

US Open

  10:00
PRAHA - V posledních letech vládne, překonává rekordy a kalendářní rok opět zakončil jako světová jednička. Přesto to nestačí k tomu, aby diváci Novaka Djokoviče milovali, jako je tomu v případě Rogera Federera nebo Rafaela Nadala.

Djokovič protestuje u sudího. foto: MAFRA - Michal Růžička.

Například ve finále US Open, kde srbský tenista získal desátý grandslamový titul, dávalo publikum najevo svou přízeň Federerovi natolik, až to podle pozorovatelů hraničilo s neslušností.

Proč je tomu tak? Specializovaný web „Tennis World USA“ nabídl několik odpovědí. Jednou z nich má být skutečnost, že Djokovičovou vlastí je Srbsko.

Autor textu nejprve uvedl důvody, proč by fanoušci měli fandit Djokovičovi.

1. Jeho životní příběh
Djokovič vyrůstal za války, pinkal si s míčkem o zeď, která nesla stopy po výstřelech. Jeho roky dospívání byly úžasné. Za všechno, co se mu dosud povedlo, vděčí svému talentu a silné vůli po úspěchu.

2. Je společenský a dobře vychovaný
Mnozí ho znají i díky jeho imitátorství. Poté, když napodoboval Šarapovovou nebo Nadala, jej zvaly mnohé televize, kde jej představovali jako showmana, který umí hrát tenis. Teď už je to jinak. Když jej v roce 2014 vyzvali, aby imitoval Nadala, odpověděl, že tato jeho činnost může ubližovat jiným.

3. Rodina
V tom je příkladný. Vzal si svou dlouholetou dívku Jelenu Rističovou, s níž má syna. Díky tomu je podle svých slov ještě silnější.

Tečka za brilantní sezonou. Tenista Djokovič se stal nejlepším sportovcem Evropy

4. Život mimo kurty
Djokovič vítězí také v tomto pohledu. Podporuje UNICEF, hlavní světovou organizaci pro pomoc dětem, stejně jako vzdělávání mladých krajanů prostřednictvím svého nadačního fondu. Žije zdravě, hovoří anglicky, německy, italsky, trochu francouzsky. Mnoho příznivců s ním může mluvit ve své mateřštině.

Proč je tedy Djokovič mezi fanoušky méně oblíbený? Autor uvedl pět důvodů.

1. Je hráčem, který přerušil nadvládu Nadala a Federera
Mnozí si dlouho mysleli, že pouze Federer může porazit Nadala a naopak, takže nebyli šťastní, když jejich „historického nepřítele“ porazil Nole.

2. Často bojuje s publikem
Nejvíc se to projevilo na turnaji v Madridu 2013 a letos na US Open. A když hraje proti Nadalovi nebo Federerovi, je to ještě vyhrocenější.

3. Je Srb
To je směšný důvod, ale jeho vlast by mohla být jedním z důvodů, proč nemá tolik fanoušků, kolik by si zasloužil. Srbsko má podle autora článku reputaci vzpurné, vzdorovité a násilnické země.

Novak Djokovič během semifinále Turnaje mistrů.
Novak Djokovič na Turnaji mistrů v Londýně.

4. Jeho tenisový styl není tolik „originální“
Lidé, kteří tenisu rozumějí, vědí, že je téměř nemožné hrát jako Nole. Jeho míčky mají rychlost, hloubku a mnohé další přednosti, ale nehraje Nadalovy přeliftované míčky nebo Federerovy returny těsně po dopadu zvané SABR.

5. Začátek jeho kariéry
V letech 2007 a 2008 byl podle autora článku považovaný za „domýšlivého“ a „přeceňovaného“.

Autor si v závěru klade otázku: Bude tenisový svět čekat na to, až Federer a Nadal ukončí kariéru, aby počet příznivců Djokoviče konečně vzrostl?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!