Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté znají čtvrtfinálového soupeře. Po jasné výhře nad Slováky jsou to USA

Sport

  7:05aktualizováno  7:31
Kangnung - Soupeřem českých hokejistů ve středečním čtvrtfinále play off olympijského turnaje v Pchjongčchangu bude tým USA, který porazil v osmifinále Slovensko 5:1. Právě Američané vyřadili Čechy v boji o semifinále na minulé olympiádě v Soči před čtyřmi lety. Tehdy na turnaji hráli hokejisté z NHL, kteří letos v Koreji chybějí. Čtvrtfinálový souboj mezi USA a svěřenci kouče Josefa Jandače začne ve 4:10 SEČ v Kangnungu.

Garrett Roe (11), of the United States, celebrates with his teammates after scoring a goal against Slovakia during the third period of the qualificati ... foto: ČTK

SLEDUJEME ŽIVĚ: Začíná hokejové play-off, biatlonisty čeká smíšená štafeta

Slováci se utkali s Američany na turnaji už podruhé a po těsné porážce 1:2 v základní skupině nezvládli ani odvetu. Po bezbrankové úvodní třetině rozhodl nástup do druhé části, kdy rychle inkasovali dva góly, ve 34. minutě už měl zámořský tým k dobru tříbrankový náskok. Tři nahrávky si připsal útočník Troy Terry, dvakrát skóroval Ryan Donato.

První třetina byla oboustranně velmi opatrná a příliš vzruchu nenabídla. Little v úvodu prověřil Laca, o první vážnější střelecký pokus na straně Slováků se postaral Lamper. Gionta zakončoval z mezikruží, Nagy ranou přes obránce, ale gólmani Laco a Zapolski se nenechali překvapit. Ďaloga se pak protlačil do zakončení, následně zkusil štěstí z otočky, ale bezbrankovým stavem nepohnul ani Bourque v obrovské příležitosti před koncem třetiny.

Americký fanda během zápasu svého hokejového týmu proti Slovensku.
Gólmani Ján Laco a Ryan Zapolski si podávají ruce.

Úvodní trefa přišla až po odehrání 96 vteřin druhé části. Laco vychytal nájezd Terryho, ale Donato se snadno dostal ke kotouči a z kruhu otevřel skóre. Začátek 23. minuty byl zásadní pro celý zápas. Nagy dostal menší trest za najetí do amerického gólmana, v pokračující hře navíc Čajkovský sestřelil Donata a s trestem na pět minut a do konce utkání za zákrok na hlavu musel předčasně do kabin.

Wisniewski už po 18 vteřinách přesilovky pět na tři propálil z kruhu pro vhazování Laca ranou bez přípravy na bližší tyč. Slováci se pak při pokračující výhodě USA a hře pět na čtyři úspěšně bránili, Ďaloga v závěru dlouhého pětiminutového trestu dokonce zahrozil bekhendem. Hovorka pálil bez přípravy, jenže ve 34. minutě se z mezikruží prosadil Arcobello. Slovensko vrátil do hry povedenou přesilovkovou bombou Čerešňák.

Slováci bojovali o kontaktní gól, jenže soupeř dobře bránil. O’Neill jel navíc v oslabení sám, přes Starostův faul akci zakončil, ale Laco levým betonem zachránil. V 50. minutě však sebral Slovákům veškerý elán Roe. Jasnou výhru Američanů pak ještě podtrhl Donato a zaznamenal tak čtvrtý gól na turnaji.

Autoři: ,

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč