Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Amerika lynčuje Serenu. Světová jednička se opřela do oběti znásilnění

Roland Garros

  17:00
NEW YORK/PRAHA - "Ještě měla štěstí. Klidně se jí mohlo stát něco horšího, když se nacházela v takovém stavu." Tahle slova tenistky Sereny Williamsové z rozhovoru pro magazín Rolling Stone pořádně rozohnila Ameriku. Světová jednička je totiž adresovala šestnáctileté dívce, která se loni v srpnu opila a pak ji znásilnili dva mladíci.

Americká tenistka Serena Williamsová foto: Reuters

Na největší favoritku blížícího se Wimbledonu se snesla drtivá kritika. "Je to nejkontroverznější výrok její bohaté kariéry," tvrdí dokonce některá zámořská média. Vítězka nedávného antukového grandslamu French Open se tak jen těžko může soustředit na obhajobu titulu na travnatých dvorcích v Londýně.

Případ znásilnění z loňského srpna stále rezonuje Amerikou. Dva šestnáctiletí američtí fotbalisté z místního středoškolského týmu ve Steubenville znásilnili opilou dívku, která si ani nic nepamatovala.

Mladíci potrestaní za znásilnění šestnáctileté Amričanky v Ohiu Trent Mays (vlevo) a Ma'lik Richmond

První chlapec Ma'lik Richmond byl odsouzen na rok odnětí svobody v nápravném zařízení pro delikventy do 21 let. Jeho spoluviník Trent Mays dostal trest ještě o rok delší, protože znásilnění nafotil a zveřejnil na socilálních sítích. "Myslíte, že dostali, co si zasloužili? Udělali pěknou hloupost, ale já si celým případem nejsem úplně jistá. Neviním tu dívku, ale od rodičů už mohla vědět, že se to s alkoholem nemá přehánět. Vždyť se v šestnácti letech opila tak, že o sobě ani nevěděla. Ještě měla štěstí. Mohlo se jí stát klidně i něco horšího, když se nacházela v takovém stavu," řekla momentálně největší hvězda ženského tenisu.

"Osobně dívku navštívím a omluvím se jí za svá necitlivá slova"

Už v minulosti byla několikrát terčem kritiky kvůli svým kontroverzním vyjádřením a dohadování se s tenisovými rozhodčími. Mladší ze slavných sester Williamsových musela nyní svá slova mírnit a slíbila, že se omluví oběti i její rodině.

"Nechtěla jsem tím říci, že si za to mohla jen ona sama. Osobně dívku navštívím a omluvím se jí za necitlivá slova, která jí určitě ublížila," kaje se nyní jednatřicetiletá hráčka v oficiálním vyjádření na svých internetových stránkách. "Celý ten incident mě velmi rozesmutnil. Byla to velká tragédie," dodala.

Nikdy však nepopřela své původní vyjádření. Místo toho se snažila připomenout, že vždycky bojovala za rovnoprávnost žen: "Modlím se za všechny oběti znásilnění. A hlavně za tuhle šestnáctiletou dívku," pravila slavná vítězka šestnáct grandslamových titulů ve dvouhře.

RD 2+1 s pozemkem 142m2 Brandýs nad Labem - Spořilov
RD 2+1 s pozemkem 142m2 Brandýs nad Labem - Spořilov

Spořilov II, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
4 390 000 Kč