Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Srbská kráska na French Open překvapuje. Vyřadí i Šafářovou?

Roland Garros

  11:20
PAŘÍŽ - Kdekoho překvapilo, že se Lucie Šafářová prodrala až do semifinále Roland Garros. Ale co tažení Any Ivanovičové? To je teprve šok! Fešná Srbka na třech přípravných antukových akcích vyhrála jen dva zápasy, z toho jeden po odstoupení Rumunky Dulgheruové.

Ana Ivanovičová foto: Reuters

V Paříži se v prvních dvou kolech příšerně soužila se Švedovovou a Doiovou. Po kostrbatém úvodu se ale rozjela a najednou je krok od finále. Od roku 2008, kdy to právě na zdejší antuce dotáhla k titulu, se tak daleko na grandslamu neocitla.

Kdo ji zastaví? Rozjetá Šafářová v semifinále čtyřhry vyzve H+H

Pomohlo jí, že v květnu opět (asi podeváté v kariéře) vyměnila trenéra. Na Roland Garros ji podporuje přítel a výborný fotbalista Bastian Schweinsteiger. Teď potřebuje zrušit jednu kletbu. Ze tří z předchozích čtyř velkých podniků ji vykázaly české sokyně (loni Šafářová v Paříži, Karolína Plíšková v New Yorku a Lucie Hradecká v Melbourne).

Ve čtvrtek odpoledne by tudíž 27letá Srbka tuze ráda vyřídila o devět měsíců starší Šafářovou. Ta si všimla její proměny: „Loni tady Ana působila hodně nervózně. Kazila. Dělala dvojchyby. V poslední době se zvedla hlavně psychicky.“

Ana Ivanovičová
Ana Ivanovičová

Bývalá jednička Ivanovičová visí na žebříčku o šest míst výš. V branži je známější, náleží mezi sledované sportovní celebrity. Přesto do bitvy nevstoupí v roli favoritky. Šafářová totiž na oranžových dvorcích ve francouzské metropoli řádí jako fúrie. Zatím neztratila ani set. Vyhrála všech pět tie-breaků, do nichž její partie dospěly.

Ochočila si ranařky Lisickou s Muguruzaovou a přemohla i obhájkyni trofeje Šarapovovou. Všechny pokořené dámy pak vítězku velebily. A Ivanovičová uctivě navázala: „Hodně toho vyběhá. Hraje velice agresivně. A je to levačka.“

Poslední zmínka by vytáhlé Srbce s tváří i postavou modelky mohla činit největší potíže. Šafářová ji podáním i forhendem bude se vší vervou tlačit křížem do bekhendu, jejího výrazně slabšího úderu.

Autor: