Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ani Liberec utrápený český talent nenakopl. Běžec Razým je v krizi

Sport

  14:39
LIBEREC - Talent běžce na lyžích Aleše Razýma je ve stadiu hibernace. Po šesté místě na předloňském mistrovství světa v Liberci se nemůže prosadit, vypadl i z reprezentačního A-týmu. Zlepšení neprokázal ani dnes na tratích ve Vesci, kde mohl zavzpomínat na úspěšné MS: nepostoupil z kvalifikace sprintu.

Aleš Razým na trati. foto: ČTK

"V čem je problém? Kdybych to věděl, můžu s tím něco dělat," prohlásil Razým cestou do buněk po 50. místu v kvalifikaci, daleko za elitní třicítkou. Před startem si Razým vzpomněl na dva roky starý úspěch, který na šampionátu prožil. "Jo, tak tenkrát se mi jelo líp. Teď jsem cítil, že to není ono. Jak nejsem úplně v pohodě, tak mě přejíždění z rozbředlého do umrzlého rozhazovaly," řekl.

Mistr světa ve sprintu do 23 let Razým se začal výsledkově propadat už v minulé olympijské sezoně a ve Vancouveru skončil v kvalifikaci sprintu až 44. Loni na jaře vyměnil lyže, aby měl lepší servis, ale i trenéra. Po čtyřech letech odešel od Václava Korunky, spojil se s Janem Baranykem a trénoval s Martinem Koukalem.

"Pro mě byla změna v tréninku taková, že jsem se po čtyřech letech vrátil k tomu, co jsem dělal dřív. Ale nedá se to srovnávat," řekl Razým. V létě se cítil dobře. "Na testech to bylo dobré i po dost extrémních dávkách. Vypadalo to, že jsem se z toho zvedl před zimou, ale pak jsem se zase zatavil. Ale nemůžu říct, že bych něco podcenil." Možná má i zdravotní problém. Udělala se mu vyrážka, které se nemůže zbavit.

Razým nebyl zdravotně v pořádku
"Tělo není stoprocentně v pohodě, výkonu to brání," řekl. Zkoušel zajít na alergologii, avšak zatím bez výsledku. "V době, kdy jsem měl začít být v pohodě, naopak se mi něco takového zase projevilo. Tělo je trochu zmatené, teď jde o to z čeho," řekl.

V Liberci se měl při sprintu ukázat, aby mohl dostat šanci bojovat o nominaci na mistrovství světa v Oslu koncem února. "Teď se to nepovedlo, tak nevím, jestli na mistrovství vůbec pojedu," řekl Razým. Zatím zůstává klidný. "Teď ale nevím, co bude následovat. Musíme si sednout a rozhodnout, co bude dál," dodal.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...