Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ani Londýn nebyl čistý. Testy odhalily nový doping u 23 olympioniků

Sport

  13:32aktualizováno  13:47
LAUSANNE - Nové otestování vzorků z olympijských her v Londýně 2012 odhalilo doping u třiadvaceti sportovců ze šesti zemí. Oznámil to dnes Mezinárodní olympijský výbor (MOV), aniž by uvedl jména přistižených olympioniků. Nejprve musí být provedeny analýzy kontrolních vzorků B.

Olympijské hry foto: Reuters

MOV ve spolupráci s mezinárodními sportovními federacemi a Světovou antidopingovou agenturou (WADA) provádí nové testy s pomocí pokročilejších metod. Z her v Londýně analyzoval 265 vzorků. Přistižených 23 olympioniků je z pěti sportů.

Doping? Nevadí. Rusové nominovali Šarapovovou na olympiádu

Podobně MOV postupoval se vzorky z předchozí letní olympiády v Pekingu 2008, z níž nechal znovu otestovat 454 vzorků. Pozitivních nálezů bylo 31, dnes přibyl podle nových informací olympijského výboru ještě jeden. Čtrnáct patřilo ruským sportovcům včetně deseti medailistů, zbývající olympionici reprezentovali 11 jiných zemí.

„Tyto nové analýzy opět dokumentují naše odhodlání v boji s dopingem,“ uvedl šéf MOV Thomas Bach. Nové testy se zaměřují především na sportovce, kteří chtějí startovat na srpnových hrách v Riu de Janeiro. „Dopingové podvodníky do Ria nepustíme,“ zopakoval Bach.

MOV ukládá dopingové vzorky deset let, aby je mohl zpětně testovat pomocí nových metod nebo na nové zakázané látky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!