Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ani napočtrvrté. Házenkáři ve čtvrtfinálové fázi selhali a s ME se loučí porážkou s Němci

Roman Bečvář z ČR mezi soupeři z Německa. foto: ČTK

Aktualizováno
Vídeň - Čeští házenkáři se rozloučili s účinkováním na mistrovství Evropy porážkou 22:26 od Německa. Reprezentanti v posledním utkání čtvrtfinálové skupiny ve Vídni dokázali proti někdejším olympijským vítězům a mistrům světa i Evropy několikrát dotáhnout ztrátu a ještě v polovině druhé půle drželi nerozhodný stav. V závěru ale i kvůli kontroverzním verdiktům černohorských rozhodčích už na favorita nestačili a prohráli i čtvrtý zápas čtvrtfinálové fáze.
  22:14aktualizováno  23:37

Český tým už před utkáním ztratil naději na další postup v turnaji a měl jistotu, že v šestičlenné čtvrtfinálové skupině skončí poslední. Reprezentanti si na šampionátu připsali dvě výhry a pět porážek a obsadili konečné 12. místo. Neobhájili šestou příčku z předloňského Eura, kde vyrovnali historické maximum.

„Průběh zápasu byl podobný ke všem utkáním v téhle skupině. Podle mého názoru jsme v určitých fázích schopni se soupeři minimálně držet krok, ale skoro vždy přijde v druhé půli moment, kdy uděláme pár chyb za sebou. Tady na té úrovni je kvalita těch soupeřů taková, že oni to okamžitě potrestají,“ řekl novinářům jeden z dvojice českých trenérů Daniel Kubeš.

Na soupisku pro utkání se tentokrát nevešel Mojžíš a místo něj se do sestavy dostal Šlachta. Do branky se vrátil veterán Galia a v první půli předvedl pět zákroků. Jeho spoluhráči sice v úvodu vedli 2:1, ale od té doby celý první poločas ztráceli.

Němci, kteří už před zápasem měli jistotu utkání o konečné páté místo, po 20 minutách odskočili na 10:6 a do kabin šli v přestávce s tříbrankovým vedením. Český celek prohrál první poločas pošesté ze sedmi utkání na šampionátu.

Po změně stran se reprezentanti stejně jako ve většině předchozích zápasů na turnaji zlepšili a po necelých pěti minutách srovnal Hrstka ze sedmičky na 13:13. Češi, z nichž většina hraje bundesligové klubové soutěže, dali první čtyři góly druhé půle a Kašpárek otočil stav na 14:13.

Němci díky Galiovým zákrokům skoro osm minut neskórovali, pak ale zaznamenali sérii tří branek a znovu odskočili do vedení 16:14. Číp po pěkné kombinaci do křídla rychle srovnal a další dvougólovou ztrátu pak dotáhl Šlachta.

Roman Bečvář z ČR mezi soupeři z Německa.
ME v házené: Česko - Chorvatsko (Ondřej Zdráhala)

Favorit v 50. minutě i díky přesilovce opět vedl o dva góly a navíc mu začali kontroverzními výroky stále více pomáhat černohorští rozhodčí. Český kouč Filip si za protesty vysloužil žlutou kartu, ale sporné verdikty sudích pokračovaly. Národní tým musel do dvojnásobného oslabení a Němci si vytvořili rozhodující pětibrankový náskok.

„Kromě Španělska to byly všechno zápasy, které byly vyrovnané, a neuhráli jsme z toho ani bod. O to je těžší to skousnout, než kdybychom prohrávali jednoznačně. Dnes nám zase posledních 10 nebo 12 minut odskočili. Možná udělat míň chyb v útoku, možná nějaký sporný výrok rozhodčích. Ale nemyslím si, že nám to rozhodčí prohráli,“ řekl kapitán Ondřej Zdráhala, který byl nejlepším českým střelcem na turnaji.

„Dnes to bylo takové úplně typické. Dostali jsme se úplně krásně z tříbrankové ztráty z prvního poločasu, dokonce jsme byli jednou ve vedení. Ale potom jsme udělali chyby a zápas byl rozhodnutý,“ dodal Kubeš. 

Utkání čtvrtfinálové skupiny I mistrovství Evropy házenkářů ve Vídni:

ČR - Německo 22:26 (10:13)

Sestava a branky ČR: Galia 1, Mrkva - Hrstka 2/1, Bečvář 2, Jurka 1, Horák, Kašpárek 3, Babák 5, Číp 1, Šlachta 1, Vančo, Zdráhala 2/1, Patzel, Solák, Mubenzem 1, Zeman 3. Nejvíce branek Německa: Weber 5. Rozhodčí: Pavičevič, Raznatovič (oba Č. Hora). Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/1. Vyloučení: 8:6.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...