130 let
Stříbrný oštěpařka Barbora Špotáková.

Stříbrný oštěpařka Barbora Špotáková. | foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

ANKETA: České sportovní celebrity by chtěly olympiádu v roce 2016 v Madridu

Sport
  •   10:10aktualizováno  11:14
PRAHA - Již v pátek se bude v Kodani rozhodovat o pořadatelském městě pro Letní olympijské hry v roce 2016. Komu ze čtyř kandidátů (Chicago, Madrid, Rio de Janeiro, Tokio) by daly hlas čtyři oslovené české sportovní celebrity?

ANKETA LN


Barbora Špotáková (olympijská vítězka v hodu oštěpem): Vybrala bych Madrid, kde jsem už několikrát závodila. Bývá tam sice horko, ale učím se španělsky a není to tak daleko. Jenže – mohou být po Londýně 2012 další hry v Evropě? To by asi bylo nespravedlivé, takže bych dala hlas Tokiu. Na Japonsko se mi dobře vzpomíná, v Ósace jsem předloni vyhrála mistrovství světa a Japonci byli jako pořadatelé perfektní.

Milan Jirásek (předseda ČOV): Kdybych měl uvažovat jako dobrý hospodář Českého olympijského výboru, vybral bych Madrid, protože by nám odpadly problémy s časovým posunem, předchozími kempy a podobně. Madrid by pro nás byl nejvýhodnější. Je sice pravda, že v Jižní Americe olympijské hry ještě nikdy nebyly, ale košile bližší než kabát. Šance všech čtyř měst jsou ale přibližně stejné.

Petr Svoboda (atlet překážkář): Poslední hry byly v Evropě a Asii, příští budou zase v Evropě, tak teď je řada na Americe. Tudíž – Chicago. Myslím, že Američané mají takové finanční prostředky, že by se mohli přiblížit Pekingu. Sám bych chtěl zažít olympiádu, která by se, pokud jde o péči o sportovce, přiblížila Pekingu alespoň ze tří čtvrtin. Čínu už těžko někdo trumfne. A Chicago hry podle mě dostane.

Dana Zátopková (olympijská vítězka v hodu oštěpem): Vybrala bych Rio de Janeiro, protože Jižní Amerika ještě nikdy olympiádu neměla. A proč Brazilcům nevyjít vstříc? Je přece dobře známo, že už jsou na výši nejen ve fotbale, ale i v jiných sportech, v atletice v neposlední řadě. To už ale byli dávno, olympijské hry v Helsinkách a v Melbourne vyhrál trojskokan Da Silva, což byl velký přítel české atletiky a naučil se dvě české písničky.

Autor: Lidové noviny