Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Xenon zaskočil i antidopingové experty. Na seznamu zakázaných látek není. Zatím...

Sport

  6:00
PRAHA - Většinu her se ruští sportovci v medailovém pořadí národů potáceli v šedi. Díky drtivému finiši, který vrcholil ještě v poslední soutěžní den, však prestižní hodnocení vyhráli. Jenže pondělní zpráva o jejich možné inhalaci podpůrného xenonu vrhá na úspěch hodně tmavý stín. "Užívání tohoto plynu je pro nás naprostou novinkou," přiznává v rozhovoru pro Lidovky.cz, metodik pro vzdělávání Antidopingového výboru ČR Michal Polák.

Ruský běžec na lyžích Alexandr Legkov foto: Reuters

Největší obavy, o kterých se před letošní zimní olympiádou mluvilo, se naštěstí nenaplnily. Ač to do poslední chvíle nevypadalo, ruští organizátoři stihli vše připravit i dostavět včas. Celé úpatí Kavkazu také dokázali neprodyšně uzavřít proti vyhrožujícím teroristům. Dojem z her však kazí dopingová zjištění, která vyvrcholila nařčením německé televizní stanice WDR, že výkonům některých ruských olympioniků dopomáhalo inhalovaní xenonu. To zaskočilo i českého antidopingového experta Michala Poláka.

Lidovky.cz: Vdechování tohoto vzácného plynu prý nelze považovat za doping. Čím je to způsobeno?
Xenon jednoduše nepatří mezi zakázané látky, ani mezi látky, která by WADA (Světová antidopingová agentura) nějakým způsobem sledovala. Já se mohu vyjádřit k látkám, které jsou zakázané, ale v tomto případě je to komplikovanější. O používání xenonu totiž nemáme žádné informace.

ČTĚTE K TÉMATU

Lidovky.cz: Takže z tohoto případu neexistují ani žádné odebrané vzorky?
Těžko říct. Jsou to všechno nepotvrzené informace, které ze Soči prosákly.

Lidovky.cz: Už se někdy potvrdilo užívání xenonu v minulosti?
Já o tom slyším poprvé. Pozor, tím ale nevylučuju, že se to nemohlo stát. Jenže my, antidopingoví pracovníci, se zkrátka zajímáme jen o zakázané látky. A mezi nimi xenon nefiguruje. Tato látka dokonce není ani zařazena do skupiny S0, což jsou látky, o jejichž zařazení na zakázanou listinu se uvažuje a které jsou alespoň sledovány.

Rekordní počet vzorků

Během zimních olympijských her v Soči bylo provedeno rekordních 2667 dopingových testů. Objevilo se šest dopingových případů. Od otevření olympijské vesnice 30. ledna do poslední soutěže 23. února odebrali kontroloři 2190 vzorků moči a 477 vzorků krve. Přesně 1421 testů bylo provedeno mimo soutěž, tedy o 60 procent víc než před čtyřmi lety ve Vancouveru. Na hrách v roce 2010 bylo odebráno celkem 2149 vzorků.

Lidovky.cz: Jak se taková látka vůbec ke sportovcům může dostat?
Je to jednoduchý princip. Farmaceutický průmysl vymýšlí stále nové a nové léky, aby nějakým způsobem pomohl nemocným dětem. Bohužel, část z těch látek lze využít i v dopingu. Co je druhá špatná zpráva, že z výzkumných pracovišť občas zakázané vzorky uniknou do laboratoří, které pak vyrábějí ty svinstva pro sportovce.

Lidovky.cz: Co by se muselo stát, aby se teď xenon dostal na onu listinu zakázaných látek?
Muselo by se prokázat, že splňuje alespoň dvě z těchto tří kritérií: škodí zdraví, zvyšuje výkonnost a je v rozporu s duchem fair-play. Ten poslední bod je třeba případ marihuany. Asi by nebylo pro děti dobrým vzorem, aby ji sportovce veřejně užívali.

Lidovky.cz: A váš tip? Bude zakázán?
WADA každý rok začátkem podzimu vydává aktualizovaný seznam zakázaných látek. Může se ale stát, že se rozhodnou mimořádně zařadit xenon už v průběhu roku, třeba hned v březnu nebo dubnu. Už se to v minulosti párkrát stalo a nemohu vyloučit, že se to nebude opakovat