Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Armstrong a Contador týmovými kolegy? Ne, jsou to největší sokové

Tour de France

  15:32
PRAHA - Tři čtvrtě roku se stáj Astana tvářila, že Alberto Contador, nejlepší cyklista současnosti, a Lance Armstrong, legendární navrátilec, mohou spolu táhnout za jeden provaz.

Španěl Contador (vlevo) a Lance Armstrong budou závodit bok po boku v Astaně. foto: AFP

Stačil týden Tour de France a je jasné, že Armstrong s Contadorem si rozhodně pomáhat nebudou. Půjdou po sobě jako vlci. Jako dva velcí soupeři. Jako největší adepti na triumf v letošní Tour de France. "Alberto se nedržel týmové taktiky. Ale já jsem to od něho ani nečekal," ušklíbl se Armstrong v cíli páteční etapy.

JAKO SOPKA PŘED VÝBUCHEM

První týden cyklistké Tour de France ani trochu situaci nevyjasnil v týmu Astana, která má stále dva lídry Lance Armstronga a Alberta Contadora. Oba bývalé šampiony od sebe dělí na druhém a třetím místě průběžného pořadí pouhé dvě sekundy a slavný navrátilec do pelotonu Armstrong přiznal, že nálada ve stáji je napjatá.

Papírově nejsilnější tým na Tour je podle agentury Reuters rozdělen na dvě části, "Armstrongovu" a "Contadorovu". Sedminásobný šampion Tour Armstrong se může spoléhat především na svého dlouholetého přítele z dob stájí US Postal a Discovery Channel Johana Bruyneela, jenž je manažerem týmu. Mezi jeho nejbližší pomocníky mezi cyklisty patří krajan Levi Leimpheimer a Ukrajinec Jaroslav Popovyč.

Vítěz Tour 2007 Contador má oproti tomu oporu ve sportovním řediteli Alainu Gallopinovi a portugalském jezdci Sergiu Paulinhovi. Napětí ve stáji nejlépe ilustrovalo chování obou hvězd při přesunu do Limoges, kde dnes peloton tráví první volný den. Při cestě autobusem na letiště si Armstrong s Contadorem údajně nevěnovali ani jeden pohled a v letadle je od sebe dělilo 17 řad.

"Nohy mě nesmějí zklamat ani jednou. Pokud budu mít špatný den, moji rivalové toho okamžitě využijí," řekl Španěl po nedělní závěrečné etapě v Pyrenejích. Vítěz všech tří velkých Tour Contador v páteční etapě s cílem v Andoře narušil týmovou strategii únikem v závěru a na Armstronga najel 21 sekund.

Dostal se díky tomu na druhé místo dvě sekundy před Američana a jen šest sekund ho dělí od žlutého trikotu Rinalda Nocentiniho. Po volném dnu čekají peloton relativně rovinaté etapy, stoupání první kategorie je na programu až v páteční 13. etapě na Col du Platzerwasel.

"Prostě hory miluju. Měl jsem sílu a užil jsem si to," vysvětloval Contador, který nečekaně nasadil k trháku v první horské etapě a dostal se na druhé místo celkového pořadí Tour, dvě vteřiny před Armstronga. Šlo o další drobný šťouchanec v rámci "kolegiálních" vztahů ve stáji Astana.

Protože po prvním týdnu se zdají být poodhalené karty jasné. Boj o žlutý trikot v nejprestižnějším cyklistickém závodě planety bude bitvou mezi ambiciózním Contadorem, vítězem Tour z roku 2007 a nejlepším jezdcem současnosti, a Armstrongem, sedminásobným vítězem závodu.

Ital Nocentini, který momentálně o vteřiny vede, totiž nepatří k nejlepším vrchařům a ostatní předstartovní favorité dvěma žlutomodrým kohoutům z Astany zatím nestačí. Těžko říct, zda šéf týmu Johan Bruyneel, který stál za všemi sedmi Armstrongovými triumfy na Tour, spoléhal na to, že až závod začne, situace se vyřeší sama.

Stal se opak. Spekulace, zda první housle v týmu i v celém závodě bude hrát Contador, nebo Armstrong, od startu Tour v Monaku zesilují den ode dne a staly se ústředním tématem ročníku.

Šestadvacetiletý Španěl byl lepší v prologu, jenže protřelý Armstrong nečekaně zaúřadoval ve druhé etapě, kdy se přifařil k překvapivému úniku. V Armstrongovi začal bublat vítězný oheň, nezměrná touha, díky níž pokořil rakovinu i francouzské cyklistické peklo.

"Mohu vyhrát Tour poosmé. Bude to těžké, ale mohu," prohlásil sedmatřicetiletý Američan. A hned dodával. "Nevěřím na jednoho lídra týmu. Myslím, že mám něco za sebou a musí se se mnou počítat. Hory ukážou, kdo bude první," povídal. Hozenou rukavici Contador v pátek zvedl. "Ale tohle ze mě šéfa týmu neudělalo," říkal Španěl. "Rozhodne se v dalších etapách." Jenže i o víkendu panoval klid zbraní, oba sokové zůstávali schovaní.

Funkcionáři stáje mezitím rezolutně popírají jakékoli rozepře mezi dvěma hvězdami. Jenže včera Armstrong poprvé připustil, že napětí uvnitř týmu skutečně existuje. "Abych byl upřímný, trochu napětí tam je. Alberto je silný a je velmi ambiciózní," uvedl Američan.

Je zřetelné, že zbylí jezdci stáje daleko raději slouží jemu, dlouholetému vládci pelotonu, než nemluvnému Contadorovi. "Jedna věc je, kdo je nejsilnější závodník, a druhá, kdo má zkušenosti a důvěru ostatních. To je má role," vyjádřil se ke Contadorovi Armstrong.

LÍDŘÍ CYKLISTICKÉHO SVĚTA V ASTANĚ

Alberto Contador (Španělsko, 26 let):
Největší úspěchy:
vítěz Tour de France (2007), vítěz Giro d’Italia a Vuelty (oboje 2008)
Pořadí v závodě: 2.
Ztráta na žlutý trikot: 6 vteřin
Náskok na Armstronga: 2 vteřiny

Lance Armstrong (USA, 37 let):
Největší úspěchy: sedminásobný vítěz Tour de France (1999-2005)
Pořadí v závodě: 3.
Ztráta na žlutý trikot: 8 vteřin
Ztráta na Contadora: 2 vteřiny

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...