130 let

Někdejší slavný americký cyklista Lance Armstrong | foto: Reuters

Armstrong přišel kvůli dopingu i o olympijský bronz

Tour de France
  •   14:51aktualizováno  15:09
LONDÝN - Bývalý cyklista Lance Armstrong definitivně přišel kvůli dopingu o bronzovou medaili z časovky na olympijských hrách v Sydney v roce 2000. Mezinárodní olympijský výbor o tom s konečnou platností rozhodl poté, co jednačtyřicetiletému Američanovi už na sklonku roku vypršela lhůta 21 dní pro odvolání proti předchozí diskvalifikaci od Mezinárodní cyklistické unie.

O odebrání medaile MOV jednal už začátkem prosince, nakonec se ale rozhodl počkat, až formálně vstoupí v platnost trest od UCI. Tak se stalo koncem loňského roku a nyní MOV oznámil vyřazení Armstronga z výsledkové listiny a vyzval jej k vrácení medaile.

Podle agentury AP současně MOV rozhodl o tom, že bronz z časovky v Sydney nebude nikomu dodatečně přidělen. V pořadí tak budou ruský vítěz Vjačeslav Jekimov a druhý Němec Jan Ullrich následováni čtvrtým Španělem Abrahamem Olanem.

Čelí i žalobám

Armstrong o bronz přišel ve stejný den, kdy se v televizním pořadu Oprah Winfreyové přizná k užívání zakázaných látek. Za systematický doping už koncem loňského roku po vyšetřování Americké antidopingové agentury USADA dostal doživotní distanc a přišel o sedm triumfů na Tour de France v letech 1999 až 2005. Ani v těchto případech UCI vítězství dodatečně nikomu nepřidělí.

Kvůli přiznání navíc Armstrong čelí několika žalobám. Nejvážnější je obvinění bývalého stájového kolegy Floyda Landise ze zpronevěry milionů dolarů od americké pošty, tehdejšího sponzora týmu. K němu by se měly podle zámořských médií připojit i federální úřady, které původně vyšetřování před necelým rokem zastavily. Pokud by soud Armstrongovu vinu uznal, mohla by americká vláda požadovat odškodné až 100 milionů dolarů.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz