Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Armstrong prý o kontrolách věděl předem a stopy maskoval

Tour de France

  17:13
PAŘÍŽ - Americký cyklista Lance Armstrong prý dostával během své kariéry varování před mimosoutěžními dopingovými kontrolami, takže se na ně mohl připravit. Tvrdí to odborný poradce Francouzské antidopingové agentury Michel Rieu. Podle něj to byla jen jedna z metod, které čtyřicetiletému jezdci pomáhaly zůstat "čistý".

Zleva: Tyler Hamilton, Lance Armstrong, Floyd Landis. foto: Reprofoto

"Komisaři se při neohlášených kontrolách setkávali s mnoha obtížemi. Armstrong byl vždy dopředu informován, takže měl dvacet minut času na zametení stop. Mohl naředit svou krev nebo zaměnit moč. Bral EPO v malých dávkách, takže už se pak nedalo odhalit. Byli jsme proti jeho praktikám bezbranní," řekl Rieu listu Le Monde poté, co Armstrong vzdal boj proti obviněním z dopingu. Americká antidopingová agentura mu proto v pátek odebrala sedm titulů z Tour de France a udělila doživotní zákaz startů.

ČTĚTE TAKÉ

Rieu tvrdí, že Armstrong využíval rozsáhlou síť k tomu, aby zabránil pozitivnímu testu. Slavný Američan absolvoval stovky kontrol, ale všechny byly negativní. "Obklopil se řadou fyziologů a také v logistice neměl limity. Šuškalo se, že jeho soukromé letadlo létalo s krví ze Spojených států," uvedl Rieu.

S konkrétním příkladem přišel právník Thibault de Montbrial, podle kterého musela v roce 2005 francouzská policie na poslední chvíli zrušit plánovanou razii v hotelu Armstrongova týmu Discovery Channel hotel v Pau.

"Vím z velmi dobrého zdroje, že tam přijeli vyšetřovatelé z Paříže a v pět hodin ráno, když stáli před hotelem, dostali stopku. Nevím, kdo vydal ten příkaz, ale ti vyšetřovatelé byli pěkně naštvaní, že se museli stáhnout. To je důkaz, že byl Armstrong ve Francii pod dobrou ochranou," řekl listu Journal du dimanche právník, jenž zastupoval autory kontroverzní knihy "L.A. Přísně tajné - Tajemství Lance Armstronga", na které podal Američan v roce 2004 žalobu.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...