Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

USADA: Armstrong využíval nejpropracovanější dopingový systém

Tour de France

  18:37aktualizováno  18:58
NEW YORK - Slavný cyklista Lance Armstrong a jeho tým US Postal využívali nejpropracovanější dopingový systém v historii sportu. Tvrdí to Americká antidopingová agentura (USADA), jež dnes zaslala kompletní zprávu o svém vyšetřování sedminásobného vítěze Tour de France Mezinárodní cyklistické unii (UCI).

Lance Armstrong. foto: Reuters

USADA oznámila, že její zpráva má více než 1000 stránek a obsahuje mimo jiné místopřísežné svědectví 26 lidí včetně jedenácti bývalých Armstrongových kolegů z týmu. "Důkazy bez pochybností potvrzují, že v týmu US Postal docházelo k nejpropracovanějšímu, nejprofesionálnějšímu a nejúspěšnějšímu dopingovému programu, jaký kdy ve sportu existoval," uvedla USADA v tiskovém prohlášení.

Svědky z řad cyklistů byli Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leiphimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters a David Zabriskie. Právě jeden z nich Hincapie, jenž byl jako jediný u všech sedmi Armstrongových triumfů na Tour, se dnes v souvislosti se zprávou USADA sám přiznal k dopingu.

ČTĚTE TAKÉ

"Je to pro mě strašně těžké, ale musím přiznat, že jsem část své kariéry bral zakázané látky. Zjistil jsem, že vzhledem k jejich rozšířenému užívání mezi cyklisty nebudu schopen závodit na špičkové úrovni," uvedl dnes Hincapie, jenž podle svých slov dopoval do roku 2006. "Když mě oslovili federální vyšetřovatelé a naposledy USADA, chtěl jsem mluvit raději jen o svých zkušenostech. Ale pochopil jsem, že mám povinnost říct pravdu o všem, co vím. A to jsem také udělal," dodal devětatřicetiletý Američan, jenž letos absolvoval rekordní 17. Tour de France.

USADA oznámila, že se neopírá jen o svědectví cyklistů. "Spis také obsahuje přímé důkazy jako finanční platby, emaily, vědecká data a výsledky laboratorních testů, které potvrzují užívání, držení a distribuci zakázaných látek Lancem Armstrongem. Zároveň potvrzuje smutnou pravdu o podvodných aktivitách týmu US Postal, který dostával od amerických daňových poplatníků miliony dolarů," dodal šéf USADA Travis Tygart.

Aféra se dotkla i současných závodníků

Šestici bývalých Armstrongových kolegů z týmu, která je stále aktivní, byla pozastavena činnost na dobu neurčitou. Mezi ně patří Levi Leipheimer (aktuálně stáj Omega Pharma-QuickStep), Christian Vande Velde (Garmin-Sharp), David Zabriskie (Garmin-Sharp), Tom Danielson (Garmin-Sharp), Michael Barry (Sky) a George Hincapie (BMC). 

Armstrong, jehož týmovým kolegou byl v letech 2002-2005 český cyklista Pavel Padrnos, vždy užívání zakázaných prostředků popíral. V srpnu však oznámil, že nebude proti dopingovým obviněním bojovat a USADA mu obratem odebrala všechny jeho dosažené výsledky včetně triumfů na Tour de France z let 1999 až 2005.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...