130 let

Australanka Ashleigh Bartyová pózuje s trofejí pro šampionku Australian Open. | foto: AP

Světová tenisová jednička Bartyová nečekaně ukončila ve 25 letech kariéru

Sport
  •   8:32aktualizováno  9:26
Před dvěma měsíci triumfovala na Australian Open - jako první domácí hráčka po 44 letech. Vládne světovému žebříčku. Jenže svou budoucnost už Ashleigh Bartyová v tenisu nevidí, v 25 letech nečekaně ukončila kariéru.

Australanka své rozhodnutí zdůvodnila dosažením všech vytyčených cílů a únavou ze života na okruhu WTA.

„Vím, kolik práce je potřeba k tomu, abych podala nejlepší výkon. A já už to prostě v sobě nemám,“ uvedla Bartyová ve videu na instagramu. „Už na to nemám psychicky ani fyzicky.“

Celkem vyhrála 15 turnajů, má také grandslamové tituly z Wimbledonu 2021 a Roland Garros 2019. 

Ashleigh Bartyová zažívá senzační půlrok. Pozici světové jedničky potvrdila...
Ashleigh Bartyová pózuje s oceněním pro světovou jedničku.
Australanka Ashleigh Bartyová líbá s trofej pro šampionku Australian Open.
Ashleigh Bartyová, vítězka turnaje v Miami

Bartyová skončila s tenisem už podruhé, poprvé opustila okruh WTA v roce 2014. Mimo jiné i kvůli tomu, že po příchodu mezi profesionály měla problémy s depresemi.

„Už jsem to jednou udělala, ale tohle je něco jiného,“ přidala Bartyová, která se nikdy netajila tím, že náročný život na okruhu WTA není pro ni. Také proto si po vypuknutí pandemie v roce 2020 dala téměř roční pauzu, kterou strávila s rodinou.

„Měla jsem spoustu snů a cílů, ale určitě mezi ně nepatřilo cestování po světě a dlouhé odloučení od rodiny a domova, kde jsem vždycky chtěla být,“ řekla ve videu Bartyová.

Podle agentury AP je teprve druhou hráčkou, která se rozhodla ukončit kariéru v čele světového žebříčku. Před ní tak učinila pouze Belgičanka Justine Heninová, která v roce 2008 skončila rovněž v 25 letech.

O dva roky později se sedminásobná grandslamová vítězka k tenisu vrátila a definitivně Heninová skončila v roce 2011. Po návratu získala dva tituly a zahrála si také finále Australian Open.

„Tenis budu pořád milovat, byla to obrovská část mého života, ale myslím, že přišel čas užít si to, co má ráda Ash Bartyová jako člověk a ne Ash Bartyová jako sportovec,“ doplnila.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz