Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Asistentem Karla Brücknera bude Petr Rada

Sport

  18:34
Praha - Prvním asistentem reprezentačního kouče české fotbalové reprezentace Karla Brücknera se stal sedmačtyřicetiletý Petr Rada, který v současné době vede prvoligový tým FK Jablonec. Ve funkci vystřídal Miroslava Beránka, jenž odstoupil po světovém šampionátu v Německu.

Karel Brückner má nového asistenta. foto: PETR JOSEK ČTK

Dalšími členy trenérského týmu zůstávají Jan Stejskal a Jaroslav Šilhavý.  "Každá důvěra potěší a jsem rád, že u reprezentačního mužstva budu moci působit. Hlavním cílem pro mě je, abychom postoupili na mistrovství Evropy 2008," řekl dnes Rada. "S Petrem jsme se domluvili bez problémů a musím se přiznat, že mi imponoval jeho pozitivní přístup k této nabídce," uvedl na stránkách Českomoravského fotbalového svazu Brückner.

Pro Radu podle Brücknera rozhodlo, že se jedná o bývalého reprezentanta, silnou osobnost a zkušeného trenéra. "Znám ho také dobře ze společného působení u národního týmu," připomněl Brückner vzájemnou spolupráci u někdejšího Chovancova výběru. Rada má za sebou bohatou hráčskou kariéru, jako trenér již působí deset let. Nejlepší fotbalové roky strávil v Dukle Praha, s níž se jednou radoval ze zisku mistrovského titulu. Po třicítce zamířil na angažmá do německého Düsseldorfu, potom hrál za Essen a kanadské mužstvo Toronto Blizzard. Po návratu do Čech oblákal ještě dres Blšan a poté opět německých týmů Řezno a Düsseldorf. Naposledy jako hráč nastupoval v druholigových Boheminas, kde v 37 letech pověsil kopačky na hřebík.

Ihned poté se stal asistentem bundesligového Düsseldorfu a od roku 1997 vykonával stejnou funkci ve Slavii Praha, kde se po odchodu Pavla Tobiáše stal na pět zápasů i hlavním koučem. Od července 2000 do března 2001 vedl Teplice. Po působení v druholigové Plzni se stal v říjnu 2003 koučem Jablonce a severočeský celek již vedl v 79 ligových zápasech. Na trenérské lavičce reprezentačního celku není žádným nováčkem. V letech 1998 - 2002 dělal asistenta Josefu Chovancovi. V té době český celek postoupil na ME 2000 do Belgie a Nizozemska, ale na MS 2002 se neprobojoval po nevydařené baráži s Belgií.

Autoři: ,