Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ať je v Japonsku vedro

Sport

  10:02
NYMBURK - Kuřecí řízek se sýrem a těstovinami, nad takovým obědem si jen pomlaskával. „Tohle můžu,“ chválil Roman Šebrle (32) kuchaře v jídelně sportovního areálu v Nymburce, kde se chystá k útoku na světové zlato ze šampionátu v Ósace.

Žádné úlevy. Roman Šebrle se v přípravě na mistrovství světa v Ósace nijak nešetří. foto: Jakub HněvkovskýLidové noviny

* LN Počítáte dny, kolik zbývá do soutěže desetibojařů na mistrovství světa?
To ne. Ani kolik zbývá do zahájení šampionátu. Ale vím, že desetiboj je na programu v pátek 31. srpna a v sobotu 1. září.

* LN Do Japonska odletíte jako favorit, výkonem 8697 bodů z červnového mítinku v Kladně vedete světové tabulky roku. Díváte se na to tak?
Favoritů bude víc - třeba obhájce zlata Clay z USA, Kazach Karpov, objev sezony Kravčenko z Běloruska. Ale jsem rád, že mi to na Kladně vyšlo. Měl jsem na to už loni na mistrovství Evropy v Göteborgu, kde jsem na tréninku lítal jako raketa, jenže soutěž pak byla větrná a deštivá. A nepokazit na Kladně překážky a tyč, mohlo tam být 8800.

* LN V srpnu vás jistě požene dopředu vidina zlata, které z mistrovství světa ještě nemáte...
Je to pro mě závod jako každý jiný. Bude zlato - bude, nebude -nebude.

* LN Počkejte - v minulosti jste před šampionáty říkával, že vás uspokojí pouze zlato. Nebo ne?
Samozřejmě, že chci zlato. Tak je to vždycky Ale když nebude, nepodělám se, protože je to sport. Taky přece záleží na soupeřích, jak budou připraveni, a na podmínkách.

* LN Vy byste bral teplo, že?
Přeju si, aby v Japonsku, kam letíme už 11. srpna, bylo vedro jako prase, což by mi mělo nahrávat.

* LN Aby se soupeři upekli?
To snad ne, ale za těch deset let závodění ve špičce už se znám. Když je vedro, jde moje forma zkrátka nahoru, to je potvrzené. Třeba je to tím, že se moje svaly prohřejí a jsou elastičtější. Prostě mi to běhá úplně jinak, než když je zima.

* LN Teplo však může vyhovovat i dalším desetibojařům.
Může, ale to mi nevadí. (úsměv)

* LN Před dvěma lety jste měl ve druhé fázi přípravy na světový šampionát v Helsinkách deset dnů tréninku a po krátkém odpočinku ještě čtrnáct dnů. Letos je to stejné, jen se první část rozšířila na sedmnáct dnů. Co za tím hledat? Víc trápíte tělo? A nestrháte je?
Kdepak. Je to tím, že šampionát je až na konci srpna, čas se musí nějak vyplnit. Buď závodem, což se mi nechtělo, anebo tréninkem. Nemyslím, že bych to přeháněl. Kdyby mě bolel sval, bylo by to něco jiného. Trénujeme na hraně. Ale šulit trénink, když můžu jít naplno, to by byla cesta k tomu, že je člověk jen průměrný.

* LN Sledoval jste jako atlet fotbalista tažení české „dvacítky“ až do finále mistrovství světa?
Viděl jsem jen nedělní finále s Argentinou, to jsme se vrátili z Tater. Prohráli jsme, ale byl to moc hezký zápas. Bylo nádherné vidět, jak ti kluci nejsou ničím zkažení, ani penězi, jak do toho jdou a bojují na doraz. Nasazení bylo úplně jiné než u některých členů reprezentace dospělých. Šlapali všichni bez výjimky, paráda.

* LN Nedávno jste oznámil, že v Praze otevřete nové sportovní centrum, ovšem kdesi už přispěchali s tvrzením, že půjde pouze o záležitost pro boháče. Co vy na to?
To není moje filozofie. Zájemci si budou moci zahrát tenis nebo fotbálek a pak jít na masáž a do sauny, a ceny nepřekročí běžný standard. Moc dobře totiž vím, jak se ceny pohybují.