Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Atletka Semenyaová se zhroutila, uvažuje údajně o sebevraždě

Sport

  11:30aktualizováno  11:35
JOHANNESBURG - Téměř každý den nová "zaručená" zpráva v otázce jejího pohlaví, názory mnoha odborníků i veřejnosti, úniky informací z Mezinárodní atletické federace (IAAF). To vše dohnalo jihoafrickou vytrvalkyni Caster Semenyoavou až k myšlenkám na sebevraždu. "Cítím se být znásilněná," tvrdí atletka, jež je nyní pod stálým dohledem psychiatrů. Kam až nakonec celá kauza dospěje? Jihoafrická vláda vyhrožuje světu válkou a žádá o prošetření celého případu také OSN.

Caster Semenyaová. foto: ČTK

Mistryně světa ze srpnového atletického světového šampionátu v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová se zhroutila poté, co se dozvěděla, že je hermafrodit (podle zatím neoficiálních výsledků sextestů má Semenyaová obě pohlaví).

KAUZA "SEMENYAOVÁ":

O osmnáctiletou Caster nyní pečují psychiatři, kteří ji nepřetržitě hlídají. "Cítí se jako znásilněná osoba. Obává se o sebe a nesnese ve svém okolí nikoho. Pokud spáchá sebevraždu, budeme za to moci my všichni. Nejlepší věc, kterou můžeme udělat, je, že ji budeme chránit a hlídat během této těžké životní zkoušky," uvedl Butana Komphela, předseda Jihoafrického sportovního výboru.

Celá Jihoafrická republika je navíc na straně atletky právě kvůli necitlivému jednání a zacházení. Výsledky testů se dostaly nečekaně rychle na veřejnost, navíc ji někteří obviňovaly z dopingu.

ZRUŠENÁ DISKUZE

Z DŮVODU NEVHODNÝCH A URÁŽLIVÝCH KOMENTÁŘŮ BYLA DISKUZE POD TÍMTO ČLÁNKEM ZRUŠENA!

Pokud budou výsledky oficiálně zveřejněné a potvrdí, že Semenyaová je hermafroditem, je jasné, že proti soupeřkám měla na dráze výhodu, ne však vlastní vinou nebo zásluhou podpůrných látek.

Právě z těchto důvodů se představitelé státu, který mimochodem bude příští rok pořádat fotbalové mistrovství světa, obrátili o pomoc na OSN. Jihoafrická ministryně pro ženy a děti Mayendeová-Sibiyaová poukazuje v oficiálním dopise na necitlivé chování médií i IAAF, která nezaručila Semenyaové v jejím případu diskrétnost.

Jihoafričané chtějí, aby případ Semenyaové prošetřila OSN

Jihoafrická ministryně pro ženy a děti Noluthando Mayendeová-Sibiyaová podala u Organizace spojených národů stížnost kvůli způsobu, jakým atletická federace IAAF řeší případ běžkyně Caster Semenyaové. Osmnáctiletá atletka se v Berlíně stala mistryní světa na 800 metrů, přičemž její svalnatá postava a mužské rysy vzbudily pochybnosti o jejím pohlaví.

Spekulace o Semenyaové vyvolaly v JAR obrovskou vlnu nesouhlasu, která se přenesla i mezi politické špičky. Mayendeová-Sibiyaová ve své stížnosti OSN uvedla, že IAAF nezaručila běžkyni diskrétnost, čímž podle ní projevila "nehorázné pohrdání lidskou důstojností" mladé atletky. Ministryně požaduje, aby případ prošetřila komise OSN pro podporu žen.

IAAF už zná výsledky sextestů Semenyaové, nicméně zveřejní je až v listopadu. List Sydney Morning Herald minulý týden napsal, že osmnáctiletá mistryně světa má mužské i ženské pohlavní orgány, tuto informaci však nikdo nepotvrdil.                                         (čtk)

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...