Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Australan Gerrans vyhrál 10. etapu Vuelty, Kreuziger si polepšil

Sport

  20:10
MURCÍA - Desátou etapu cyklistické Vuelty vyhrál Simon Gerrans. Devětadvacetiletý Australan si tak zkompletoval sadu etapových vítězství na závodech velkých Tour.

Simon Gerrans. foto: ČTK

Zlatý trikot lídra udržel domácí Alejandro Valverde. Český jezdec Roman Kreuziger obsadil se ztrátou tří minut a 42 vteřin 50. místo a v průběžné klasifikaci si polepšil na 96. příčku. František Raboň dojel téměř 15 minut za vítězným Gerransem na 165. pozici a celkově mu patří 179. místo.

Kreuziger se hned po startu dostal s několika jezdci do úniku, ale peloton je brzy dostihl. V závěrečném stoupání si pak český cyklista ověřil, že má síly na to, aby z letošní Vuelty přivezl etapové vítězství. "Celý ten kopec jsem jel tempo nahoru a nezůstalo nás tam moc. Je vidět, že zas tak špatně, jak to někteří lidi vidí, na tom určitě nejsem. Když se zmáčknu, je to dobré. Zatím jsem spokojený a rozhodně to ještě budu zkoušet v nějaké etapě," uvedl na svých internetových stránkách.

Gerransovi se podařilo dotáhnout do úspěšného konce únik a v cílové rovince v Murcíe porazil Kanaďana Rydera Hesjedala a Jacoba Fuglsanga z Dánska. Australský jezdec stáje Cérvelo se tak může pochlubit etapovým vítězstvím na každém závodu z trojice velkých Tour. Letos triumfoval v 14. etapě Gira d'Italia, loni ovládl 15. díl Tour de France.

"Mám kompletní sadu, je to jako hattrick ve fotbale," citovala Gerranse agentura Reuters. "Do Španělska jsem přijel s dvěma úkoly: vyhrát etapu a připravit se na mistrovství světa. Jeden už mám za sebou, ke spokojenosti mi zbývá jen ten druhý," dodal.

V čele průběžného pořadí se po 169,5 km dlouhé etapě z Alicante do Murcíi nic nezměnilo. Ve zlatém trikotu zůstal Španěl Valverde, který dnes obsadil 26. příčku, druhý Cadel Evans z Austrálie ztrácí stále sedm vteřin a třetí Nizozemec Robert Gesink zaostává o 36 sekund.

Autor: