Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jasná záležitost. Berdych zničil Nadala a je v semifinále Australian Open

Australian Open

  6:45aktualizováno  11:59
MELBOURNE/PRAHA - Tenista Tomáš Berdych postoupil stejně jako loni do semifinále Australian Open. Sedmý nasazený hráč zdolal Rafaela Nadala 6:2, 6:0, 7:6 a nad Španělem zvítězil poprvé po předchozích sedmnácti porážkách. Jeho příštím soupeřem bude Brit Andy Murray, který vyřadil Australana Nicka Kyrgiose rovněž ve třech setech 6:3, 7:6, 6:3.

Postupová radost. Berdych je znovu v semifinále Australian Open. foto: ČTK/AP

Berdych porazil Nadala naposledy v Madridu v roce 2006, od té doby s ním uhrál v sedmnácti zápasech jen tři sety. Tentokrát potvrdil formu z úvodu roku a využil faktu, že Nadal ještě po loňském zranění není v ideální formě.

„Začal jsem výborně a držel se plánu. Snažil jsem se hrát co nejkratší výměny, což se dařilo. Je skvělé zápas ukončit ve třech setech a pokračovat. Cílem je vrchol, cítím se silný a připravený, ale jdu krok za krokem,“ řekl Berdych na kurtu.

V aréně Roda Lavera výborně podával, hrál agresivně a držel pasivního Španěla pod tlakem. Z forhendu sázel vítězné míče a působil sebejistě.

Od stavu 4:2 v prvním setu získal Berdych devět gamů za sebou. Ve druhé sadě uštědřil Nadalovi „kanára“ a povolil mu jen deset míčů. Potupný set 0:6 musel Nadal vstřebat na grandslamu teprve potřetí v kariéře a poprvé od roku 2006.

Zklamání ve tváří favorita. Nadal čtvrtfinálovou bitvu nezvládl.
9. Rafael Nadal - španělský tenista. Celkový příjem za minulý rok: 44,5 milionu...
Soustředěný výraz Tomáše Berdycha.
Dobrá práce. Berdych během utkání s Nadalem.

Ve třetím setu se Španěl zlepšil, začal hrát aktivněji a držel s českým tenistou krok. Berdych měl za stavu 4:3 brejkbol, ale Nadal si pomohl servisem. V dalším gamu odvrátil ztrátu podání dvakrát český hráč.

Koncovka zápasu přinesla napínavou zápletku. Po dvou hodinách měl Berdych za stavu 6:5 dva mečboly, ale Nadal oba odvrátil dobrým servisem a vynutil si tie-break.

V tie-breaku vedl Berdych 5:1, ale Španěl snížil na 5:4. Po vítězném returnu si Berdych vybojoval vedení 6:4, ale i třetí mečbol Nadal odvrátil. Při čtvrtém mečbolu český hráč poprvé podával a zápas ukončil díky Nadalovu returnu do sítě.

„S Nadalem musíte hrát až do konce bez ohledu na skóre, protože je to velký bojovník a nikdy se nevzdává. Proto jsem byl pořád koncentrovaný,“ řekl Berdych. „Když jsem nevyužil mečboly, zůstával jsem klidný a spoléhal na své zbraně,“ uvedl český tenista, jenž hraje první grandslamový turnaj pod vedením svého nového kouče Daniela Vallverdua z Venezuely.

Berdych nebyl ve finále grandslamu pět let

Postoupit dvakrát do semifinále na některém z grandslamů se Berdychovi podařilo poprvé v kariéře. Finále si zatím zahrál jen ve Wimbledonu v roce 2010.

S Murraym hrál desetkrát v kariéře, z toho šestkrát odešel z kurtu jako vítěz a nyní ho může porazit potřetí za sebou. Naposledy spolu hráli předloni a Berdych zvítězil jak na antuce v Madridu, tak na tvrdém povrchu v Cincinnati. Český tenista se pokusí Murraymu zabránit v cestě do čtvrtého melbournského finále.

V semifinále dvouhry žen dojde na ruský souboj Marie Šarapovové s Jekatěrinou Makarovovou. Šarapovová ve čtvrtfinále porazila Kanaďanku Eugenii Bouchardovou 6:3, 6:2 a Makarovová vyřadila třetí nasazenou Simonu Halepovou z Rumunska po setech 6:4 a 6:0.

Výsledky Australian Open

MUŽI
Berdych (7-ČR) - Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:0, 7:6 (7:5)
Murray (6-Brit.) - Kyrgios (Austr.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:3

ŽENY
Šarapovová (2-Rus.) - Bouchardová (7-Kan.) 6:3, 6:2 
Makarovová (10-Rus.) - Halepová (3-Rum.) 6:4, 6:0 

Čtyřhra - čtvrtfinále
Krajiceková/Záhlavová-Strýcová (13-Niz./ČR) - Kopsová-Jonesová/Spearsová (5-USA) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3)

Matteková-Sandsová, Šafářová (USA/ČR) - Makarovová, Vesninová (3-Rus.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:2

Juniorky 
Dvouhra 2. kolo: 
Aiavaová (Austr.) - Kolodziejova (15-ČR) 6:3, 7:6 (7:5)

Čtyřhra - 2. kolo: 
Kolodziejová, Vondroušová (2-ČR) - Halizaová, Polutaová (Indon./JAR) 6:0, 6:2

Mix - 2. kolo: 
Hlaváčková/Peya (4-ČR/Rak.) - Ching Chan/J. Murray (Tchaj-wan/Brit.) 3:6, 6:4, 10:5.

Autoři: ,