130 let

Aryna Sabalenková líbá trofej pro vítězku ženské dvouhry na Australian Open. | foto: AP

První grandslamový titul. Sabalenková otočila těsné finále Australian Open

Sport
  •   13:30aktualizováno  14:28
V letošním roce Aryna Sabalenková stále nepoznala pocit porážky. Stoprocentní úspěšnost si udržela i na tenisovém Australian Open, když zvrátila finále proti Jeleně Rybakinové a zvítězila 4:6, 6:3, 6:4. Slaví tak zisk prvního grandslamového titulu ve dvouhře v kariéře. Finále mužské čtyřhry ovládl domácí pár Rinky Hijikata, Jason Kubler.

Běloruska Sabalenková v Melbourne potvrdila fantastickou formu, s níž vstoupila do roku 2023. Ve finále úvodního grandslamu sezony sice poprvé ztratila set, ovšem utkání proti Kazašce Rybakinové otočila a ke dvěma titulům ze čtyřhry přidala i první trofej z grandslamové dvouhry. K výhře si pomohla 17 esy a 51 vítěznými míči.

Začátek klání potvrdil předzápasová očekávání. Obě tenistky vsadily na dělové podání a aktivní útočnou hru, do delších výměn se příliš nedostávaly. Za úvodní tři hry nastřádaly sedm es: Rybakinová tři, Sabalenková ještě o jedno víc.

Jenže Běloruska na servisu také chybovala. Ve třetím gamu nabídla soupeřce dvojchybou brejkbol, který pětadvacátá hráčka žebříčku důraznou hrou zužitkovala. Následně uspěla i při vlastním podání a dostala se do vedení 3:1.

Sabalenková se snažila ztrátu umazat, hledala hlavně správné postavení na returnu, jelikož v úvodních třech hrách na příjmu uhrála pouhé dva fiftýny. Po povedených míčcích se nezdráhala hlasitě zaradovat a alespoň částečně narušit ledový klid kazašské sokyně. Nakonec jí zvolená taktika vynesla vyrovnání na 4:4.

Jelena Rybakinová během finále ženské dvouhry na Australian Open.

Ovšem radost jí dlouho nevydržela. Rybakinová přispěchala s bleskovou odpovědí a podruhé v zápase sokyni brejkla. Příležitost náskoku 5:4 a přesunu na podání si nenechala ujít. Po 35 minutách ukončila úvodní set čistou hrou.

Během pauzy se obě hráčky odebraly do útrob stadionu, aby se připravily na druhé dějství. V něm Sabalenková okamžitě čelila dvěma brejkbolům, ošemetnou situaci ale ustála i díky fantastickému servisu.

Vzápětí na příjmu sama uspěla a odskočila na 3:1. Dílčím úspěchem se nabudila, zvládla i následující game a šla do trháku 4:1.

Utkání měla v tu chvíli zcela pod kontrolou. Rybakinovou zatlačila do defenzivy a přesně mířenými důraznými údery buďto sama zakončila, nebo donutila soupeřku k chybě. Díky tomu si pečlivě hlídala vypracovaný náskok.

Úvodní dva setboly za stavu 5:2 ještě nevyužila, třetí, který si vypracovala při podání, už ano a druhé dějství ovládla 6:3.

Aryna Sabalenková během finále ženské dvouhry na Australian Open.

V rozhodující sadě se Rybakinová oklepala, opět jistě podávala, ve výměnách začala soupeřce zdárně konkurovat agresivitou i pestrostí úderů. Jenže na příjmu se stále těžko vypořádávala s pumelicemi Sabalenkové, která se navíc v mezihře mohla spolehnout na extrémně přesné bekhendy.

Běloruska zlomila zápas na svou stranu za stavu 3:3, když nechytatelnou forhendovou smečí využila třetí z nabídnutých brejkbolů. Následně znovu excelovala při podání a dostala se do trháku 5:3. Rybakinová se ještě pokusila utkání zdramatizovat, za stavu 4:5 odvrátila tři mečboly a měla dokonce brejkbol na 5:5. Na vyrovnání však nedosáhla.

Po využitém mečbolu číslo čtyři se Sabalenková svalila na kurt a neubránila se slzám dojetí. Zápas ovládla za dvě hodiny a 28 minut, ve třísetové bitvě triumfovala 4:6, 6:3 a 6:4.

„Děkuji fanouškům za skvělou atmosféru a za povzbuzování. Věřím, že tady třeba příští rok předvedu ještě lepší výkon a budete mi fandit o to víc,“ smála se Sabalenková krátce poté, co převzala od Billie Jean Kingové pohár pro vítězku Australian Open.

Domácí radost ve finále mužské čtyřhry

Fanoušky v Rod Laver Areně potěšili Australané Hijikata a Kubler, kteří ve finále porazili monacko-polské duo Hugo Nys a Jan Zielinski 6:4, 7:6 (7:4).

Jednadvacetiletý Hijikata s o devět let starším Kublerem v Melbourne v deblu navázali na loňský triumf krajanů Thanasiho Kokkinakise a Nicka Kyrgiose. Pro oba triumf navíc znamená vůbec první titul na okruhu ATP.

Autoři: Daniel Czolko, ČTK