Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tenisová pohádka pokračuje. Karacev v debutu porazil Dimitrova a je v semifinále Australian Open

Aslan Karacev postoupil na Australian Open foto: ČTK

Melbourne - Ruský tenista Aslan Karacev postoupil při grandslamovém debutu do semifinále Australian Open. Hráč z druhé stovky světového žebříčku vyřadil ve čtyřech setech Bulhara Grigora Dimitrova a v dalším kole může v Melbourne vyzvat nejvýše nasazeného obhájce titulu Novaka Djokoviče.
  9:27

Dimitrov sice v osmifinále zdolal vítěze US Open Dominica Thiema, navíc s „kanárem“ v závěrečném dějství, jenže v utkání se sedmadvacetiletou senzací turnaje ho viditelně sužovala bolavá záda. Závěr zápasu už osmnáctý nasazený bulharský tenista prakticky bez odporu jen odchodil a prohrál 6:2, 4:6, 1:6, 2:6.

Aslan Karacev na Australian Open
Aslan Karacev na Australian Open

Karacev loni v létě ovládl antukové challengery ATP v Praze a v Ostravě, na Australian Open se pak probil z kvalifikace a při grandslamové premiéře v hlavní soutěži má bilanci 5-0. Dimitrov byl už třetím z nasazených hráčů, kterého vyřadil. „Je to neuvěřitelné. Poprvé na grandslamu a hned v semifinále,“ řekl Karacev.

„Včera mě z ničeho nic začala bolet záda a už jsme to nestihli vyléčit. Před zápasem jsem si ani nedokázal obléct ponožky, takže jsem tušil, že to bude zlé. Snažil jsem se, ale nestačilo to,“ přidal Dimitrov. „Ale je potřeba ocenit i soupeře. Viděl, že mám problémy a dokázal toho využít,“ dodal.

Rusko tak bude mít v semifinále dvojnásobné zastoupení, neboť Daniil Medveděv a Andrej Rubljov nastoupí ve druhé polovině pavouka proti sobě. Posledním ruským tenistou, který v Melbourne triumfoval, byl v roce 2005 Marat Safin. „Snažím se na to (ruské finále) nemyslet a jdu zápas od zápasu,“ uvedl Karacev.

Japonská favoritka Naomi Ósakaová zdolala ve čtvrtfinále Sie Šu-wej z Tchaj-wanu 6:2, 6:2. Na grandslamových turnajích vyhrála dvanáctý zápas za sebou a celkově už devatenáctý. V semifinále nastoupí proti Sereně Williamsové, která si poradila dvakrát 6:3 se světovou dvojkou Simonou Halepovou z Rumunska.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Ósakaová (3-Jap.) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Fichmanová, Olmosová (Kan./Mex.) 7:5, 5:7, 6:2.

Třetí nasazená Ósakaová má tři grandslamové tituly, v Melbourne vyhrála předloni. Dvakrát uspěla na US Open. V osmifinále Australian Open se ale její vítězná šňůra málem přetrhla, Garbiňe Muguruzaová proti ní v neděli měla dva mečboly.

Pětatřicetiletá světová deblová jednička Sie Šu-wej, přemožitelka Markéty Vondroušové ze 4. kola, hrála grandslamové čtvrtfinále poprvé a neměla v něm moc šancí. „S ní je to ale pokaždé bitva, nikdy nevíte, odkud přiletí vítězný úder. I při takovémhle výsledku to byl boj,“ řekla Ósakaová na webu turnaje.

Williamsová sice v souboji bývalých světových jedniček ve druhé sadě s Halepovou prohrávala už 1:3, ale nakonec dokázala zvítězit. Devětatřicetiletou Američanku tak dělí už jen dvě výhry od zisku rekordního 24. grandslamového titulu v kariéře a prvního od triumfu v Melbourne v roce 2017.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...