130 let
Kim Clijstersová s pohárem.

Kim Clijstersová s pohárem. | foto: ČTK

Australian open láká na návrat bývalých ženských jedniček

US Open
  •   8:00
MELBOURNE - První grandslam sezony, který dnes začíná v Melbourne, přináší naději, že se ženský tenis vrátí do dob své bývalé slávy. Na startu Australian Open se totiž poprvé od svého návratu objeví bývalé světové jedničky Kim Clijstersová a Justine Heninová.

Už od Wimbledonu 2008 je to pořád ta samá pohádka. Každý grandslam, kromě loňského French Open, vyhrává americká tenistka Serena Williamsová nebo její sestra Venus. Aby toho nebylo málo, společně často vládnou i čtyřhrám. "Na ženský tenis se nedá dívat, už není co býval. Žije ve stínu toho mužského," stěžovala si řada odborníků i legend.

Favoritky Australian Open

Serena Williamsová
Osmadvacetiletou Američanku v současnosti trápí vazy v koleni, ale stejně je odhodlaná obhájit svůj loňský triumf na Australian Open a přidat do své sbírky úspěchů už dvanáctý grandslamový titul.

Kim Clijstersová
Loni v září šokovala šestadvacetiletá Belgičanka tenisový svět, když po dvouapůlroční pauze hned dokázala vyhrát US Open. Vyšel jí i začátek nového roku, kdy před týdnem zvítězila na turnaji v Brisbane. Teď si brousí zuby na další úspěch.

Jelena Dementěvová
Pátá nasazená hráčka je na rozdíl od své ruské krajanky Dinary Safinové ve velké formě. Sezonu načala vítězstvím v Sydney, kde ve finále porazila favorizovanou Serenu Williamsovou. Osmadvacetiletá hráčka už zažila dvě grandslamová finále, ale na celkový triumf pořád marně čeká.
Češky a jejich los v 1. kole
Lucie Šafářová – V. Williamsová
Iveta Benešová – Kai-Chen Chang
Renata Voráčová (postoupila z kvalifikace)
– Andrea Petkovicová
Barbora Záhlavová-Strýcová – Kulikovová
Klára Zakopalová
– Sara Erraniová
Sandra Záhlavová
– Coco Vandewegheová
Petra Kvitová – Jill Craybasová
Lucie Hradecká – Šahar Peerová

Jenže s rokem 2010 přichází i naděje. Naděje, že mezi kráskami sraketou opět zavládne napínavá konkurence. Víru ve změnu přinesl návrat dvou Belgičanek, které ještě před několika lety vládly ženskému tenisu – Kim Clijstersové a Justine Heninové.

Ta první po dvouapůlleté pauze, kdy se věnovala rodině a porodila dceru, ovládla na konci loňského roku US Open. Ta druhá se vrací po skoro stejné době, protože vsobě zase našla chuť hrát a chce získat titul ve Wimbledonu, který jí chybí do grandslamové sbírky.

Náznakem toho, že se ženský tenis zase může vrátit do dob, než ho obě Belgičanky opustily, byl turnaj v Brinsbane, kde se obě střetly ve finále.

"Nastavily jsme si s Justine laťku hodně vysoko. Snad udržíme krok i po zbytek roku," smála se pak vítězka Clijstersová.

Dnes začíná Australian Open, první grandslam sezony, a obě hráčky stojí na jeho startu. Clijstersová jako patnáctá žena žebříčku WTA a Heninová s divokou kartou, která jí zaručuje chráněné pořadí v žebříčku, takže nemusí na turnajích absolvovat kvalifikaci.

"Je dobře, že se vrátily. Na grandslamech budou mít velkou šanci, protože patří mezi ty hráčky, které si dokážou udržet stabilní výkonnost," říká tenistka Iveta Benešová, která v Brinsbane Clijstersovou s Heninovou sledovala v akci na vlastní oči.

Serena je odhodlaná vyhrát
"Ale moc jsem toho neviděla, jen pár míčků. Přesto si myslím, že jsou obě ve stejné, možná ještě lepší formě, než když končily. Brzyse vyhoupnou do první desítky světového žebříčku. Je vidět, že umění sraketou se prostě nezapomíná," vysvětluje česká jednička, která se v Melbourne utká v 1. kole sKai-Chen Chang z Tchaj-wanu.

Serena Williamsová, loňská vítězka Australian Open, je po roce apůl v pozici, kdy se na grandslamu nemusí obávat pouze své starší sestry Venus. Vždyť to byla právě Heninová, která jí na kurtu často zatápěla svým skoro neomylným jednoručním bekhendem a rychlost Clijstersové, jež jí dělala takové problémy.

Právě tyhle vlastnosti chyběly ženskému tenisu, jemuž vládla typicky mužská silová hra osmadvacetileté Američanky. "Stejně ale vyhraju. Jsem psychicky mnohem silnější než ony," věří si Serena i přesto, že měla po prohraném finále turnaje v Sydney problémy s vazy v koleni.

Kromě ní si na triumf v Sydney bude dělat zálusk i řada dalších tenistek. "Ale vrátivší se Belgičanky a Serena Williamsová jsou pro mě největší favoritky," říká i legendární tenista John McEnroe.

Autor: Michal Hořejší