Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nechtěl jsem způsobit rozruch. Djokovičův otec se po aféře s fanoušky Putina stáhl

Fanoušci srbského tenisty Novaka Djokoviče během čtvrtfinále Australian Open. foto: AP

Otec srbského tenisty Novaka Djokoviče chyběl v dnešním semifinálovém zápase svého syna na Australian Open v hledišti arény Roda Lavera. Po skandálu, který vyvolalo jeho pózování s fanoušky skandujícími proruská hesla po vítězném čtvrtfinálovém utkání, oznámil, že se rozhodl do Melbourne Parku nejít, aby nepůsobil další kontroverze.
  17:40

„Jsem tu jen proto, abych podporoval svého syna. Neměl jsem v úmyslu vyvolat takové titulky a způsobit rozruch,“ uvedl Srdjan Djokovič v prohlášení, které jeho syn nijak nekomentoval.

„Naše rodina hrůzy války zažila a přejeme si jen mír,“ řekl s tím, že po vítězném zápase šel jako obvykle za fanoušky, aby s nimi slavil. „Neměl jsem tušení, že se věci takhle vyvinou,“ dodal.

Srdjan Djokovič podle videozáběrů na sociálních pózoval po výhře svého syna nad Andrejem Rubljovem s muži, kteří do areálu Melbourne Parku přišli mimo jiné s ruskou vlajkou s portrétem prezidenta Vladimira Putina.

Jeden z nich měl také na oblečení písmeno „Z“, které používala ruská armáda k identifikaci svých vozidel při invazi na Ukrajinu.

Devítinásobný šampion Australian Open Djokovič se po semifinálovém vítězství nad Američanem Tommym Paulem otce zastal. „Jen šel okolo, byla tam spousta srbských vlajek, myslel si, že se fotí s někým ze Srbska. Ti lidé ho zneužili, nebyla to jeho chyba, chtěl jen slavit s mými fanoušky,“ řekl hvězdný tenista. „Celá moje rodina zažila v 90. letech několik válek. Jsme proti válce, nikdy nebudeme podporovat žádné násilí nebo válku. Víme, jak zničující to může být,“ dodal.

Fanoušky z areálu vyvedla policie a organizátoři museli řešit oficiální stížnost ukrajinského velvyslance Vasyla Myrošnyčenka, který mimo jiné požadoval, aby pořadatelé odebrali Srdjanu Djokovičovi akreditaci. Vyzval také, aby Novak Djokovič jasně vyjádřil svůj postoj k ruské invazi.

Ruští a běloruští tenisté mohou na Australian Open hrát jen jako neutrální sportovci. V areálu je rovněž zakázáno používat vlajky obou zemí.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!