Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Austrálie a Velká Británie se přidaly k bojkotu Pekingu 2022. Olympijský výbor hraje mrtvého brouka

Nejvyšší představitel pekingského městského výboru Komunistické strany Číny Cchaj Čchi zapaluje pochodeň. foto: AP

Před třemi dny oznámily Spojené státy, že na zimní olympijské hry do Pekingu, které začínají 4. února 2022, nevyšlou žádné své diplomaty a politické zástupce. Ve středu se k diplomatickému bojkotu čínských her přidaly také Austrálie a Velká Británie. Byť především australský předseda vlády Scott Morrison si dával velký pozor, aby při komunikaci s médii nepoužil slovíčko „bojkot“.
  5:00

„Australští sportovci ale pojedou. Austrálie je velkým sportovním národem a já důsledně odděluji sportovní a politické otázky a záležitosti. Zde jde o záležitost dvou vlád,“ pronesl Morrison.

Tlak na Peking a MOV kvůli zmizelé tenistce roste. Že je situace vážná, si uvědomují už i v Číně

„Jsme velmi potěšeni podporou premiéra a děkujeme naší vládě za pomoc s přípravami, které zajistí, že naši sportovci se bezpečně dopraví do Pekingu a zpět, aby tam mohli hrdě reprezentovat naši zem,“ reagoval výkonný ředitel Australského olympijského výboru (AOC) Matt Carroll.

Také za britské království vynesl verdikt premiér – Boris Johnson. Byť pod tlakem poslanců, hlavně z řad konzervativců.

„Do Pekingu nevyrazí žádní zástupci vlády. Bude se jednat o diplomatický bojkot zimních olympijských her,“ řekl Johnson.

Důvody pro mocenské gesto

Čína čelí obvinění z porušování lidských práv, včetně využívání ujgurské menšiny k nuceným pracím, z masového sledování lidí po celé zemi, zadržování tisíců obyvatel v internačních táborech, provádění nucených sterilizací a záměrného ničení ujgurského dědictví.

Ujgurové jsou turkické etnikum žijící ve střední Asii, jejich počet je okolo devíti milionů, 95 procent žije právě v Číně, konkrétně v provincii Sin-ťiang. Většina se hlásí k islámu.

Největší komunistická země světa právě na tento fakt poukazuje a tvrdí, že tábory jsou dobrovolná výcviková střediska určená k potírání islamistického extremismu a separatismu.

„Krok australské strany je v přímém rozporu s veřejně vysloveným očekáváním zlepšení čínsko-australských vztahů. Je to právě australská strana, která za tyto komplikace nese hlavní díl viny,“ reagovalo čínské velvyslanectví v Canbeře.

„Snažili jsme se s čínskou stranou několikrát spojit, pokládali jim opakovaně otázky týkající se této problematiky, ovšem nikdy nám nepřišla žádná odpověď,“ kontroval Morrison.

Je vysoce pravděpodobné, že se k tomuto trojlístku připojí ještě Kanada, Evropa zatím ve svých krocích vyčkává.

MOV hraje mrtvého brouka

A Mezinárodní olympijský výbor? Ten ústy svého prezidenta Thomase Bacha i na probíhajícím třídenním zasedání výkonné rady MOV zopakoval, že „MOV“ není žádnou „super světovou vládou a zůstává politicky neutrální“.

Což samozřejmě dostává organizaci pod tlak, kterému čelí i kvůli politice „tiché diplomacie“ v souvislosti s případem elitní čínské tenistky Pcheng Šuaj, která před měsícem obvinila vysokého čínského politického představitele ze sexuálního obtěžování na místní sociální síti Weibo.

Její příspěvek byl téměř okamžitě smazán, bývalá nejlepší deblistka světa se na pár dní „vypařila“, aby se následně objevila na dvou lokálních turnajích a dvakrát proběhl videorozhovor právě s Bachem.

Řada lidí – včetně vedení ženského tenisového okruhu WTA – za tím ale vidí jen snahu zklidnit vášně, nikoliv řešit problém. Zároveň připomínají, že je zvláštní, že se dokázal s tenistkou spojit pouze Bach, nikoliv zástupci „jejího sportu“, kteří se rozhodli zrušit všechny turnaje naplánované na rok 2022 v Číně.