Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Australský cyklista Evans je mistrem světa v silničním závodě

Sport

  17:52
Mendrisio (Švýcarsko) - Cyklistickým mistrem světa v silničním závodě se stal Cadel Evans, jenž vyhrál na 262,2 km dlouhé trati po samostatném úniku a získal titul jako první Australan v historii.

Cyklisté ve švýcarských uličkách. foto: ČTK

Na druhém místě skončil stejně jako před dvěma lety Rus Alexandr Kolobněv, bronz bral Španěl Joaquin Rodriguez. Češi se dnes ve švýcarském Mendrisiu neprosadili.

Dvaatřicetiletý bývalý biker Evans zaútočil zhruba šest kilometrů před cílem před posledním stoupáním. V něm osvědčil své vrchařské kvality, které mu v letech 2007 a 2008 pomohly k celkově druhému místu na Tour de France.

Svůj náskok si Evans udržel až do cíle a po téměř sedmi hodinách v sedle dojatě na oslavu líbal svůj snubní prstýnek pověšený na krku.

Kolobněv byl druhý s odstupem 27 sekund a zopakoval své umístění z MS ve Stuttgartu 2007. V posledním z devatenácti okruhů často tahal tempo domácí Fabian Cancellara, jenž tři dny po vítězství v časovce toužil po unikátním double. Nakonec skončil pátý.

Z tria českých cyklistů Martin Mareš, Roman Kreuziger a Jan Bárta byl nejvíc vidět Bárta, který strávil více než 200 kilometrů v úniku ve zhruba desetičlenné skupině. V závěrečných okruzích však favorité v pelotonu zvýšili tempo a uprchlíky dostihli.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!