130 let

Jako v akčním filmu. | foto: ČTK

Autobus stáje Liquigas doprovázela policie

Sport
  •   13:53
PAŘÍŽ - Český cyklista Roman Kreuziger na své premiérové Tour de France sbírá zážitky, které by si asi raději odpustil. Po pátečním zveřejnění dopingu jeho kolegy ze stáje Liquigas Manuela Beltrána v noci policie prohledávala pokoje v týmovém hotelu a dnes autobus se závodníky italské stáje na start osmé etapy doprovázela eskorta složená minimálně ze čtrnácti policistů na motocyklech.

Mluvčí týmu Paolo Barbieri zdůraznil, že užívání krevního dopingu EPO bylo Beltránovou soukromou záležitostí, týmový lékař o tom prý neměl ani tušení. "V otázce dopingu jsme velmi striktní a bereme ji vážně," uvedl.

Pro Beltrána, který už byl propuštěn z vyšetřovací vazby, Tour skončila, ale zbytek týmu může pokračovat. Prohřešek sedmatřicetiletého Španěla však může mít pro Kreuzigerovu stáj další důsledky, protože pořadatelé Vuelty už pohrozili, že v případě pozitivního výsledku kontrolního vzorku tým vyloučí. "Pokud se dopingový případ po vzorku B potvrdí, nemá tento tým na Vueltě co pohledávat. Tahle aféra je další ranou pro cyklistiku," uvedl ředitel prestižního španělského závodu Victor Cordero.

Na první dopingový případ letošní Tour bez servítek zareagoval prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Pat McQuaid. "Kdy už tihle idioti pochopí, že tohle skončilo. Pořád si myslí, že mohou porazit systém. Ale to se mýlí, systém je vždycky chytí," rozčiloval se.

Dopingové skandály stíhají nejprestižnější cyklistický závod již řadu let. V minulém ročníku byli vyloučeni Alexander Vinokurov z Astany a Cristian Moreni z Cofidisu. Obě stáje následně ze závodu odstoupily. Pozitivní test na EPO měl i Iban Mayo, opakovaná zkouška však provinění nepotvrdila. Velkou kauzu měl na svědomí také průběžný lídr Michael Rasmussen, v jehož moči byly nalezeny stopy Dynepa, vylepšeného krevního dopingu, jenž ale nebyl tehdy na seznamu zakázaných látek.