130 let

Lukáš Pešek. | foto: Javier Barbancho, ČTK

Až vyhraju, budu řádit jako Rossi

Sport
  •   8:17
PRAHA - Na vrchol sezony, kterým je pro Lukáše Peška srpnová Velká cena České republiky silničních motocyklů, se pražský závodník připravuje v posilovně, ale také při partiích golfu nebo na vodním skútru.

Když vstupoval do sezony, nevěřil, že bude prakticky v každém závodě útočit na stupně vítězů. „Předsezonní testy sice hodně slibovaly, ale druhým místem v prvním závodě jsem se pořádně překvapil,“ říká jezdec třídy do 125 ccm.

V Jerezu namlsal fanoušky a možná se čekalo, že brzy musí přijít vítězství. Ale tak jednoduše to v MS zase nechodí.

Kubaturu ovládl Španěl Bautista, který podle jezdce týmu Derbi jezdí v ohromné pohodě, protože ho zatím nepotkalo nic zlého. „Kdyby jednou spadl, tak bude opatrnější. Když ho potká to, co mě v Kataru, kde mě shodil Ital Pasini, tak pak pojede jinak,“ je přesvědčen pražský rodák.

Teprve 20letý závodník se letos už dvakrát blýskl pole position, tedy vítězstvím v kvalifikaci. „Je to pro mě cenné, být první na startu není jen tak, protože vyhrát trénink je docela těžké. Cením si toho i proto, že moje časy jsou teď rekordy okruhů, což je zapsáno ve statistikách,“ libuje si.

Po letní pauze se jede koncem srpna v Brně česká Grand Prix. Domácí fanoušci budou Peška jako prvního Čecha v novodobé historii tlačit na nejvyšší stupeň. Ten však tvrdí, že žádnou trému z velkého očekávání nepociťuje.

„Právě naopak. Hrozně se na to těším. Třeba mi domácí fandové přinesou štěstí, které teď postrádám,“ myslí si obdivovatel italského motocyklového veterána Lorise Capirossiho. Do začátku brněnského podniku zbývá skoro měsíc. Co může závodník kromě odpočinku ještě dělat? „Každý ráno chodím do posilovny, odpoledne zase běhat. Denně do přípravy vnáším něco nového. Třeba jezdím na vodním skútru nebo hraju golf na Štiříně, kde jsem dostal od organizátorů VIP členství. Hraju asi rok, ze začátku mě to moc nebavilo, ale poslední dobou mě golf docela chytnul,“ prozrazuje svou vášeň.

Peškovi nevadí, že se do začátku brněnské Grand Prix už neposadí na závodní motorku. „Žádné testy nemám v plánu, svezu se maximálně na svém skútru. Delší doba bez závodního stroje mi nedělá problémy. Jsem rád, že si odpočinu, odreaguju se a pak nebudu mít problém se vrátit k velkým rychlostem,“ tvrdí Pešek, který prý jel nejvíc 239 km/hod.

Potřebuje přidat agresivitu 
„Je to ohromná rychlost, ale strach z ní určitě nemám. To bych tenhle sport nemohl dělat. Strach by byl překážkou a já ho nemám. Je to instinkt, který má v sobě každý zakódován jinak,“ myslí si Pešek.

Krotiteli rychlého motocyklu se o vytouženém vítězství o nocích zatím nezdá, ale nevylučuje, že může přijít právě už v Brně. „To se může klidně stát, vyhrát doma by bylo nádherné,“ zasní se, ale dobře ví, že na absolutní vrchol potřebuje ještě něco ke svému umění přidat.

„Jsem málo agresivní ve finiši, asi to tam budu muset víc poslat,“ usmívá se závodník, který při televizních záběrech z velkých cen nedává příliš znát emoce. „Kdybych v blízké době dosáhl na nejvyšší stupeň, určitě bych se stoprocentně radoval. Každý by viděl, že umím řádit třeba jako šoumen Rossi, nebo fotbalista, když dá gól ve finále mistrovství světa,“ dodává jediný Čech, který patří do absolutní špičky šampionátu silničních motocyklů.

Autoři: Lidové noviny