130 let
Viktoria Azarenková se raduje ze zisku prvního setu.

Viktoria Azarenková se raduje ze zisku prvního setu. | foto: Reuters

Azarenková, Medveděv a Thiem jsou v semifinále US Open. Azarenkovou čeká zápas se Serenou Williamsovou

Sport
  •   8:24aktualizováno  8:28
New York - Běloruská tenistka Viktoria Azarenková, druhý nasazený Dominic Thiem z Rakouska a turnajová trojka Rus Daniil Medveděv zkompletovali semifinálové obsazení grandslamového US Open.

Někdejší světová jednička Azarenková deklasovala ve čtvrtfinále v New Yorku Belgičanku Elise Mertensovou. Šestnáctou nasazenou porazila 6:1, 6:0 a v semifinále ve Flushing Meadows vyzve domácí favoritku Serenu Williamsovou.

Bez problémů prošel do svého prvního semifinále na US Open Thiem po výhře 6:1, 6:2, 6:4 nad Australanem Alexem de Minaurem. O finále bude hrát s loňským finalistou Medveděvem, který v ruském čtvrtfinále zdolal Andreje Rubljova 7:6, 6:3 a 7:6.

French Open v dohledu, hvězdy ale mají obavy. Obhájkyně titulu se odhlásila, Williamsová účast zvažuje

Jednatřicetiletá Azarenková je v grandslamovém semifinále poprvé po sedmi letech. Mertensovou zničila za hodinu a třináct minut. „Hrála jsem údery velmi precizně, míč skvěle viděla a měla odpověď na všechno, co zahrála,“ pochvalovala si.

Na US Open hrála semifinále naposledy v roce 2013 a tehdy prohrála až ve finále se Serenou Williamsovou, se kterou má negativní bilanci 4:18. „Miluji zápasy se Serenou. Jedno vím jistě, budu bojovat až do konce,“ řekla Azarenková.

Medveděv, jenž vloni ve finále podlehl Rafaelu Nadalovi, měl s Rubljovem plné ruce práce. Krajana sice přestřílel na vítězné údery 51:23, ale v tie-breaku první sady musel odvracet tři setboly. Při třetím minul jeho soupeř lajnu jen o kousek. Medveděv pak zvládl i tie-break třetí sady.

„Mohl jsem se dostat do velkých problémů. Dva sety rozhodl jeden míč. Koncovka byla těžká. Snad poprvé po roce jsem se radoval z výhry,“ řekl čtyřiadvacetiletý Medveděv, který si ve třetím setu nechal ošetřovat zatuhlé rameno.

Sedmadvacetiletý Thiem se stal prvním rakouským tenistou v semifinále US Open. „Cítím se skvěle,“ řekl po postupu za dvě hodiny a čtyři minuty. „Podle skóre to vypadá, že to bylo jednoduché, ale ne zas tak moc. Zvláště třetí set byl napínavý.“

Ósaková se stala druhou semifinalistkou US Open, Pablo Carreňo či Bradyová

Thiem se s přehledem vypořádal se snahou De Minaura o výpady k síti. Ve třetí sadě ztratil servis na 2:3, ale srovnal na 4:4. „Trošku jsem vypadl z rytmu, ale po brejku na 5:4 jsem zápas doservíroval skoro perfektně,“ řekl Rakušan.

Autor: ČTK