Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Azarenková si musela zvolit mezi dítětem a kariérou. Na US Open bude chybět

Sport

  10:53
PRAHA - Na US Open hrála dvakrát finále. Do širšího okruhu favoritek se mohla řadit i letos. Jenže tenistka Viktoria Azarenková na závěrečný grandslam roku nepojede. Musí řešit zcela jiné starosti: soudní bitvu s bývalým partnerem kvůli péči o syna Lea.

Smutná světová jednička Viktorie Azarenková. foto: Reuters

Soud v jejím rámci nařídil, že Azarenková musí nechat dítě doma v Kalifornii, pokud chce v New Yorku nastoupit. Což osmadvacetiletá tenistka odmítla.

„Je mi líto, že nebudu moci letos startovat na US Open kvůli rodinné situaci, kterou procházím. Už se těším, až se na jednom z mých nejoblíbenějších turnajů představím příští rok,“ uvedla v prohlášení.

Trable v soukromí řeší Azarenková od letošního Wimbledonu, který byl jejím dosud posledním turnajem. Po něm se rozešla s partnerem Billym McKeaguem, otcem dítěte. Od zápasů si dala pauzu, kterou v polovině srpna vysvětlila překvapivým prohlášením o potížích v osobním životě.

„Nikdo by nikdy neměl být donucen volit mezi dítětem a kariérou. Jsme dost silní, abychom zvládli obojí,“ napsala na sociálních sítích.

Tehdy ještě doufala, že se dokáže s otcem Lea domluvit, aby do New Yorku cestovali společně. Marně.

Tenisu tak na US Open bude chybět jedna z největších hvězd posledních let. Azarenková dvakrát vyhrála Australian Open, strávila 51 týdnů v čele žebříčku WTA. Loni v létě oznámila těhotenství a přerušení kariéry, v prosinci syna Lea porodila.

Tvrdě pak makala na návratu, který se jí oproti původním plánům podařil dříve, už v červnu na Mallorce. Tam zvládla jednu výhru, ve Wimbledonu si připsala další tři, než její kariéra znovu ustrnula.

Kdo ví, na jak dlouho.