Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Babička s kolíkem nebo slepý Ir, i to byl evropský šampionát

Sport

  7:00
BARCELONA - Ne, čeští atleti na mistrovství Evropy příliš nezářili. I tak šampionát přinesl několik událostí, na které se bude vzpomínat.

Osminásobná olympijská medailistka a trojnásobná mistryně světa Merlene Otteyová nastoupila 8. září při finále extraligy družstev v Sušici jako posila týmu ACP Olymp Brno. foto: ČTK

Stovce kralují běloši. Předlouhé roky kralují i na evropském šampionátu nejkratší sprinterské trati běžci černé pleti. V Barceloně ale došlo ke změně. Stovku žen vyhrála vycházející německá hvězda Verena Sailerová, v mužích pak slavil vítězství nový objev Christophe Lemaitre. Sotva 20letý Francouz byl hlavní hvězdou šampionátu, když vyhrál i dvojnásobnou trať a štafetu. Už krátce před mistrovstvím zaběhl jako první běloch 100 metrů pod 10 vteřin, v Barceloně zvítězil za 10,11, tedy více než půl vteřiny za světovým rekordem Usaina Bolta.

"Babička" byla bez finále. Neměla šanci na medaili, přesto poutala pozornost. Sprinterka Merlene Otteyová startovala na kontinentálním šampionátu v 50 letech! Bývalá Jamajčanka, která dnes běhá za Slovinsko, finišovala ve štafetě na 4x100 metrů. "Běhám, protože mě to baví," povídala. Na finále to ale bylo málo. Výsledný čas 44,30 stačil pouze na třinácté místo.

Desetiboj má nového krále. Na uvolněný evropský trůn po Romanovi Šebrlem si dělalo zálusk mnoho desetibojařů. Přesto takhle vyrovnaný závod nikdo neočekával. O medailistech rozhodoval až závěrečný běh na 1500 metrů. Titulem nejvšestrannějšího evropského atleta se nakonec může pyšnit Francouz Romain Barras, Nizozemec Eelco Sintnicolaas ovšem zaostal o pouhých sedmnáct bodů.

Christophe Lemaitre.

Maďaři se pustili do Slováka. Odvěká národní rivalita mezi Slováky a Maďary byla cítit v sektoru kladivářů. Maďarská výprava totiž podala protest proti slovenskému vítězi Liboru Charfreitagovi kvůli údajnému přešlapu, na který už během závodu upozornil přítomné rozhodčí Maďar Krisztián Pars. Ani vedení závodu ovšem po přezkoumání záznamů na podanou stížnost nereagovalo a Charfreitag mohl za svůj pokus 80,02 metru slavit zlato.

Krásná Švédka už znovu závodí. Bývala královnou světové atletiky, dnes se raduje i za postup do finále. Bývalá švédská sedmibojařka Carolina Klüftová má doma tři tituly mistryně světa i olympijské zlato, ale z Barcelony odjela s 11. místem ve skoku do dálky. Přesto plná radosti a odhodlání. "Vždyť ještě před rokem jsem se belhala o berlích. Teď jsem tady, to je skvělé," smála se sympatická blondýna, která si před rokem utrhla stehenní sval a vůbec nebylo jasné, zda se na stadiony vrátí. Teď už plánuje další úspěchy.

Téměř slepý porážel ostatní. Irský sprinter Jason Smyth, který trpí genetickou Stargardovou chorobou a postupně ztrácí svůj zrak, uchvátil v Barceloně celý atletický stadion. Ve sprintu na 100 metrů porazil několik svých soupeřů a vedle pozdějšího vítěze Lemaitreho si vybojoval účast v semifinále. Smyth je prvním paralympionikem, jenž startoval na ME. Přitom sám popisuje: "Kvalita mého vidění činí zhruba deset procent ve srovnání s člověkem s plným zrakem." Před dvěma lety v Pekingu byl dvojnásobným vítězem na paralympiádě.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...