Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Badmintonisté na mistrovství Evropy juniorů obhájili páté místo, vyhrála Francie

Sport

  19:21aktualizováno  19:29
TALLINN/PRAHA - Česká juniorská reprezentace vyrovnala své historické maximum a na mistrovství Evropy v Tallinnu získala v soutěži družstev páté místo. Dál lvíčata nepustila později vítězná Francie.

Jan Janoštík. foto: Mark Phelan/Badminton Europe.

Ve čtvrtfinále na Francii český tým nestačil v poměru 1:3, dva z prohraných zápasů byly ale třísetové. Jediný bod si za poražené připsala singlová jednička Tereza Švábíková, která porazila nejlepší Francouzku Léonice Huet.

Mladí badmintonisté na mistrovství Evropy v Estonsku hrají o čtvrtfinále

„Jsem rád, že jsem mohl být součástí tohoto skvělého týmu, který do každého utkání šel na plno. I když to opět na medaili nestačilo, obhájili jsme loňské čtvrtfinále, které je super výsledkem. Byli jsme mezi osmi nejlepšími týmy Evropy!“ radoval se navzdory vyřazení jeden z klíčových hráčů týmu Tomáš Švejda.

Česko se opravdu ocitlo v dobré společnosti, přemožitel z Francie, Dánsko, Anglie či Německo a Rusko, to jsou evropské velmoci s mnoha medailemi z juniorských i seniorských šampionátů.

A i když česká medaile opět nevyšla, páté místo znamená další zvýšení kreditu našeho juniorského badmintonu. 

Tým za sebou v kvalifkační skupině číslo 6 nechal Moldavsko (výsledek 3:2), Norsko (3:2) i mírně favorizovanou Belgii (4:1), proti níž Česku „pomohlo“ zranění klíčové hráčky Joke De Langhe.

Lucie Krpatová a Tomáš Švejda.
Tereza Švábíková vyhrála v družstvech všechny své zápasy.

Po úterním finálovém utkání mezi Francií a Dánskem (3:2) byla rozehrána soutěž jednotlivců. Zde se zatím nejvíc daří našim juniorkám: Tereza Švábíková je již v osmifinále dvouhry stejně jako deblistky Kateřina Zuzáková s Lucií Krpatovou.

Juniorský badmintonový šampionát v Estonsku končí v neděli 16. září finálovými zápasy.

Autor: