Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Badmintonové MS: opět stříbrný Lee, historické zlato pro Španělsko

Sport

  15:42aktualizováno  20:31
PRAHA - V neděli skončilo v Kodani badmintonové MS. Čeští hráči v čele s olympioniky Petrem Koukalem a Kristínou Gavnholt prohráli ve druhém kole, i tak ale bylo na co se dívat. Nejdůležitější otázkou turnaje bylo: získá světová jednička Lee Chong Wei konečně titul mistra světa a zlomí tak stříbrné prokletí?

Chen Long ještě neví, že se stane poprvé v kariéře mistrem světa. foto: Josef Rubáš

Jednatřicetiletý Malajsan Lee Chong Wei je vítězem 55 světových turnajů a již více než šest let světovou jedničkou, ale titul z mistrovství světa či olympiády mu stále uniká. Čtyřikrát prohrál ve finále se svým největším rivalem, Lin Danem z Číny. Ten však na letošním šampionátu kvůli propadu na žebříčku chyběl.

Lin Dana však dokonale zastoupil jeho krajan Chen Long, v současnosti světový hráč číslo dvě. Turnajem nenápadně dokráčel až do finále, kde porazil Lee po velké bitvě 21:19 a 21:19. Po bronzu z OH 2012 tak Číňan přidal do své sbírky první velké zlato. Zklamanému Lee Chong Weiovi naopak nezbývá než dál na prolomení finálové smůly čekat. O bronzovou medaili se podělil juniorský mistr světa z roku 2011 Viktor Axelsen s indonésanem Tommy Sugiartem.

Lee Chong Wei z Malajsie prohrál ve finále potřetí za sebou.

Jestliže byl příběh Lee ze dvouhry mužů nejsmutnější, příběh jedenadvacetileté Španělky Caroliny Marin byl nejneuvěřitelnější. Marin sice letos vyhrála mistrovství Evropy, rozhodně se však nečekalo, že ve čtvrtfinále porazí bývalou mistryni světa Yihan Wang z Číny. S první badmintonovou medailí pro Španělsko se však Marin nespokojila. Přes Tchajwanku Tai postoupila do finále, kde si vyšlápla i na olympijskou vítězku, Číňanku Xuerui Li. Španělka otočila nepříznivý průběh zápasu, zvítězila 21:18 ve třetím setu a po patnácti letech asijské nadvlády získala pro Evropu zlato z dvouhry žen.

Teprve jednadvacetiletá Španělka Carolina Marin narušila nadvládu asijských...

Při pohledu na statistiky může příjmení Lee vypadat jako prokleté. Korejský deblista Yong Dae Lee napodobil, i když velice nerad, malajsijského singlistu Chong Weie, neboť stejně jako on potřetí prohrál ve finále mistrovství světa. Spolu s partnerem Yeong Song Yoo tentokrát nestačili v celokorejském finále na pár Ko Sung Hyun, Shin Baek Choel. Výsledek 22:20, 21:23, 21:18. Na bronz dosáhli Dánové Mathias Boe, Carsten Mogensen.

Mathias Boe a Carsten Mogensen na domácím šampionátu dosáhli na bronzovou...

Čtyřhře žen dlouhodobě vládnou Číňanky, a tak Kodaň viděla další jednobarevné finále. Olympijské vítězky Tian Quing, Zhao Yhunlei porazily trojnásobné mistryně světa Yu Yang, Wang Xiaoli 21:19, 21:15.

Celočínskou záležitostí bylo i finále mixu. Diváci museli strávit semifinálovou prohru oblíbeného domácího páru Joachim Fischer-Nielsen, Cristina Pedersen, kteří nestačili na pár Xu Chen, Ma Jin. V repríze olympijského finále pak po třísetové bitvě zvítězila dvojice Nan Zhang, Yunlei Zhao.

Badmintonový bavič se rozloučil

Mistrovství světa v Kodani bylo poslední turnajem geniálního malajsijského deblisty Kien Keat Koo. Dvojnásobného medailisty z MS, ale především badmintonového kouzelníka a baviče. Na některé jeho slavné kousky se můžete podívat zde. 

Příští rok se mistrovství světa hraje v indonéské Jakartě. Dočká se Lee Chong Wei zlata?

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.