Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Baďurová si zajistila start v Pekingu

Sport

  14:23
PLZEŇ - Tyčkařka Kateřina Baďurová si půl roku po operaci křížových vazů v koleni zajistila start na olympijských hrách v Pekingu. Po vydařených trénincích se rozhodla startovat na dnešním mítinku v Plzni, kde výkonem 435 cm splnila mírnější kritérium pro start na OH.

Kateřina to zvládla. foto: ČTK

S takzvaným B limitem sice může do Pekingu jen jeden atlet, ale protože je držitelka A limitu 445 cm Pavla Rybová těhotná, má vicemistryně světa jistotu startu na olympiádě.

Baďurová se přiznala, že byla nervózní jako nikdy v životě. "Až jsem byla překvapená, co to se mnou dneska dělalo," řekl v rozhovoru pro ČTK tyčkařka, která drží výkonem 475 centimetrů z loňského MS v Ósace český rekord. "Pocity to byly strašné," vyprávěla.

Rozhodla se až na poslední chvíli, závod měl být měřeným tréninkem. "Jenže hlásili, že má být hezky, ale foukal vítr, točil se, pršelo, byla zima, prostě všechno špatně," popisovala. "Nakonec ale musím být spokojená," řekla.

Skákala teprve potřetí od zranění a neměla prý vůbec jistotu. "Taky to podle toho vypadalo," usmívala se už spokojeně. Jen základ skočila napoprvé, další výšky 422 cm a 435 cm až napotřetí. "Chtěla jsem ještě zkusit 440, ale už to nešlo," komentovala tři proběhnuté pokusy.

Pětadvacetiletá atletka si v lednu přetrhla křížové vazy v koleni na soustředění ve Španělsku, ale její rekonvalescence probíhala zdárně. Operovaný kloub už ji neomezuje, bolest necítí. K absolutní ohebnosti jí chybí už jen malý kousek. "Jen musím dávat pozor, abych špatně nedopadla, není to ještě ani půl roku," věděla.

Baďurová se nyní může uklidnit, do olympiády ještě zbývá měsíc. Je málo pravděpodobné, že by některá z dalších českých tyčkařek skočila 436 cm a Baďurovou z nominace vystrčila. "Mám ještě měsíc, to stihnu udělat hodně práce, dopilovat techniku či naběhat rozběh," plánovala si.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.