Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Balony od něj létají úplně jinak, komentoval Berdych bitvu s Nadalem

Davis Cup

  7:23
Tenista Tomáš Berdych chvílemi sám žasl, jak válcuje světovou jedničku. Ve druhém setu, který nad Rafaelem Nadalem vyhrál 6:1, se mu vše dařilo takřka dokonale. Jenže v závěru vysokou úroveň hry neudržel.

Balony od něj létají úplně jinak, komentoval Berdych bitvu s Nadalem. foto: Reuters

Tomáš Berdych se na tiskovce cítil trochu dotčený. Jeden ze zahraničních reportérů řekl: "Bylo zvláštní vidět Nadala, jak prohrává 0:5. Jak jste to vnímal vy?"

"Proč by to mělo být zvláštní?" podivil se Berdych. "OK, asi jsem ho letos v takové situaci neviděl. Ale hrál jsem dost dobře a zasloužil si vést. Ale fajn, příště to pro vás udělám zajímavější a bude to 5:5, aby to nebylo tak zvláštní."

Mrzelo ho vyřazení z Turnaje mistrů a 16. porážka s Nadalem za sebou - 4:6, 6:1, 3:6. 

"Když věnujete Rafovi dva gamy, tak to je moc," prohlásil. "Dal jsem mu první hru v utkání a další ve třetím setu (za stavu 3:4). Tam jsem udělal dvě dvojchyby. On vlastně nic zvláštního neprovedl. Nezvládl jsem to. Ukázal se rozdíl mezi mnou a světovou jedničkou."

Byl to v poslední době váš nejlepší zápas proti Nadalovi?
Možná jo, možná ne. Ale co z toho po takovém výsledku máte? Akorát si sbalíte věci a přesunete se dál.

Tlačil jste ho do bekhendu? To fungovalo, že?
Ano, to byla moje taktika. Když se dařila, nedostával se k tomu, co chtěl hrát, a nevyužíval svých zbraní. Ale jakmile jsem mu dal lehčí balon, hned zaútočil.

Čím vás Nadal porazil?
Bylo to vyrovnané. Od začátku druhého setu jsem hrál opravdu, nechci říct na úplné hranici, ale už skoro nebylo co zlepšit. Skóre šlo hladce. Kdyby to bylo vyrovnanější, možná bych se víc srovnal a pro vývoj třetího setu by to bylo lepší. Když přišel vyrovnanější stav, tak to zvládl líp.

Jaký pocit ve vás převládl po posledním míči?
To byste museli vypnout mikrofony.

Mrzí vás víc ztracený první game, nebo brejk ve třetím setu?
Každý zápas s ním je složitý, protože je odlišný od ostatních. Balony od něj létají úplně jinak. Vstup je důležitý, abych chytil rytmus. Byla chyba, že jsem se s tím rychleji nevypořádal. Ale víc mě mrzí ten třetí set.

Kolik sil jste tady nechal?
Dával jsem všechno do každého zápasu. Síly jsou samozřejmě jiné než na začátku roku. Teď musím přežít do pátku a pak ty poslední tři zápasy.

Přenesete si s sebou na finále Davis Cupu z něčeho dobrý pocit?
Pozitivní je, že všechny tři zápasy byly vyrovnané. Určitě bych našel spoustu věcí, které se dají vylepšit, ale cítil jsem se tu čím dál líp. Drželo mi podání. Teď je nejdůležitější chytit chuť na závěr roku.

Autoři:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...