Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bank pokořil ve sjezdu favority a ve slalomu bude na MS útočit na zlato

Sport

  10:16aktualizováno  11:17
GARMISCH-PARTENKIRCHEN/PRAHA - Ondřej Bank rozjel na mistrovství světa v Ga-Pa životní závod. Ledovou a děsivou tratí kombinační sjezdu prosvištěl ve skvělém čase, pokořil většinu favoritů a ve slalomu bude útočit na senzační medaili. Pokud český sjezdař předvede excelentní slalomovou jízdu, může se dotknout i zlatého snu.

Ondřej Bank. foto: Reuters

Mužská superkombinace je nejsledovanějším závodem z českého pohledu na lyžařském MS. A česká medailová naděje Ondřej Bank zvládla první část dvojzávodu skvěle - se startovním číslem 7 byl z první části závodníků v ďábelském sjezdu jasně nejrychlejší, předjel ho až s číslem 11 Beat Feuz.

Následně se před českou hvězdu dostali již jen další tři závodníci a Bank před slalomem má reálnou šanci na zlato. Ten začíná ve 14:00 hodin.

Věřím si, ale nerad bych dopadl jako v Kitzbühelu, prohlásil Bank
Třicetiletý Ondřej Bank přitom paradoxně neměl po jízdě na hrbolaté a ledové trati úplně dobrý pocit, v cíli nespojeně potřásal hlavou. Ve spodní prudké pasáži téměř 3,5 kilometru dlouhé trati se řítil do cíle na hranici rizika a kvůli tomu se málem nevešel do jedné z branek.

Ondřej Bank.

Základ k dobrému času ale položil v technické pasáži, kterou zvládl výborně. To se ostatně potvrdilo vzápětí, před Banka se postupně skládali pouze sjezdaři-specialisté - Švýcar Feuz a Ital Fill. Naopak spolufavorité propadli - Benjamin Raich ztrácí před slalomem na Banka 1,5 sekundy, Miller (horší slalomář) více jak vteřinu.

Nejlepší české výsledky na MS

MUŽI
Miloslav Sochor
- na MS v roce 1974 vyjel pro československou reprezentaci čtvrté místo v kombinaci.

Bohumír Zeman - v roce 1980 vybojoval na OH (závod se započítával i do MS) v kombinaci čtvrté místo. V roce 1981 vyhrál kombinační závod i na slavném Hahnenkammu v Kitzbühelu.

ŽENY:
Šárka Záhrobská
- nejúspěšnější česká sjezdařka historie, z MS má kompletní sbírku medailí z let 2005 (3.), 2007 (1.) a 2009 (2.), navíc má bronz z OH 2010. Vše ze slalomu.

Olga Charvátová-Křížová - První česká olympijská medailistka - v roce 1984 vybojovala v Sarajevu ve sjezdu bronz. Na MS byla nejlépe pátá v kombinaci v roce 1982.

Bank nechal za sebou i excelentního slalomáře Silvana Zurbriggena, ovšem pouze o 11 setin sekundy. S ohledem na další výsledky - sjezd ovládl Nor Aksel-Lund Svindal, třetí je Christof Innenhofer - to dělá ze Zurbriggena největšího favorita na zlato. Ovšem hlavního soupeře bude mít od 14:00 hodin na slalomové trati v českém závodníkovi, který tak má před sebou životní úspěch.

"Věřím si do slalomu, chtěl bych potěšit i české fanoušky. Nechci ale předjímat, nerad bych dopadl jako v Kitzbühelu," řekl český lyžař v cíli a připomněl svou diskvalifikaci z lednového kombinačního závodu, ve kterém mířil na stupně vítězů. Místo jízdy na jistotu tehdy zvolil riskantní pojetí a v polovině trati minul jednu z branek.

"Za mnou jsou ale další řezníci, na které mám sekundu a půl, a pojedou proto totální pilu, protože nic jiného jim nezbývá, to je nebezpečné," upozornil Bank, ze kterého se stává lyžařská hvězda. Před závodem i po sjezdu rozdal už plno rozhovorů včetně interview do televize ORF. "Zastavili mě poprvé v životě před závodem, že jsem favorit na medaili. Je to příjemné, ale to se teprve uvidí," dodal.

VÝSLEDKY SUPERKOMBINACE

SJEZD:
1. Aksel-Lund Svindal 1:59,49
2. Beat Feuz 2:00,12
3. Christof Innenhofer 2:00,67
4. Peter Fill 2:00,83
5. Ondřej Bank 2:01,00
6. Silvan Zurbriggen 2:01,11
...11. Benjamin Raich 2:02,50
... Martin Vráblík 2:05,97

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!