130 let

Ondřej Bank po druhé jízdě v obřím slalomu | foto: Reuters

Rozhovor

Bank znovu skončil těsně pod vrcholem: Je to super, ale zároveň hrůza

Sport
  •   15:00
KRASNAJA POLJANA (od našeho zpravodaje) - Už podruhé se na olympijských hrách ocitl po prvním kole na druhém místě. V superkombinaci však lyžař Ondřej Bank skončil na sedmé příčce, teď v obřím slalomu obsadil pátou pozici. Absolutní senzace, kterou by představovala jeho medaile, se zase nekonala. "Převládají pozitivní pocity, je to super. Ale musím říct, že zároveň je to hrůza," popisoval Bank.

Medaile se zdála být blízko. Co se ve vás teď děje?
Dneska jsem si to užíval tisíckrát víc než při kombinaci. Fakt to byl skvělý zážitek. Bohužel. Když jsem byl malej, tak jsem neříkal, že budu mistr světa a vyhraju olympiádu. Já jsem chtěl být nejlepší v republice, pak získat bod ve svěťáku. Takhle jsem si posouval sny. Je to skvělé.

A teď jste svoje sny posunul k stupňům vítězů?
Nemám žádné sny o medaili. Měl jsem je v kombinaci, tam jsem si věřil. Stát před Ligetym v budce na olympiádě, to je super zážitek. Toho jsem dneska nechtěl porazit, ale ty ostatní jo.

Zakousl jste se v cíli do hůlky, aby ji naštvaně neodhodil jako v superkombinaci?
Ne, já radši ujel někam do háje. Někdo mi říká, že jsem v cíli emočně plochý, a když hodím hůlkou, tak že chci zase někoho zabít... Hned cíli bylo čtvrté místo krásné, já jsem sem jel pro bramboru.

Ondřej Bank po druhé jízdě v obřím slalomu

Když porovnáte obří slalom se superkombinací? Vyrovnával jste se s tlakem líp?
O dost líp. Věděl jsem, že mi slalom nejde, nevěděl jsem, co tam mám dělat. Ani dneska jsem nejel první jízdu nijak extra. Viděl jsem tam spoustu chyb a nedostatků, takže jsem byl fakt hodně překvapený. Vzal jsem si taky nové lyže, tedy ne nové, ale jiný typ, na kterých jezdí ostatní kluci. Dostal jsem je pozdě, oni je měli na začátku sezony, což byl jeden z rozhodujících faktorů.  

Nebyl to risk zvolit úplně nové lyže?
Trochu jo, ale oni na tom jezdili strašně rychle a já je kvůli super-G nebyl schopný otestovat. Tak jsme je vzali od boku, což není můj styl, ale je vidět, že fungují. Letos jsem zariskoval, odešel od Elanu k Nordice, kde nemám ani smlouvu, nemám žádné peníze a jenom jejich šéf mě vždycky uznával. Říkal: Nemůžeme nikoho nabrat, protože děláme smlouvy po dvou letech, takže jsem takový netovární jezdec. To bylo jedno z dobrých rozhodnutí, i když podpora je menší než u Elanu, kvalita je výš.

Co jste dělal po prvním kole, kdy jste figuroval na druhém místě? 
My jsme tam se servisákem tak laškovali. Snažil jsem se uvolnit. Z padesáti procent jsem si ten moment užíval a z padesáti procent jsem se soustředil na trať. Koukal jsem na těžké pasáže. Vršek mně nevyšel. Tam jsem nechytil rytmus. Věděl jsem, že kluci za mnou tam byli strašně napráskaní, že to bude těžké. Tři tam proklouzli...

Byli z vás soupeři vystrašení?
No, různě za mnou chodili, je to super. Kdybychom jeli v podmínkách, které panovaly včera, tak by to bylo samozřejmě zajímavé...

A když to srovnáte s čekáním na druhé kolo v superkombinaci?
Kombinaci mi ve všem pomohla. Je dobré, když je člověk v takové situaci častěji. I zkušenosti ze super-G se hodily. Ztráta na třetí místo tam nebyla velká, Honza Hudec byl třetí. Člověk si uvědomí, že na to má taky. Stačí akorát jet s tou hlavou naplno, což jsem tady udělal. A najednou to funguje.

Medaile vám souzená není?
Já nevím. Pokud se mi podaří být do trojky ještě na svěťáku, bude to podobné. Samozřejmě, olympiáda se cení trochu víc, hlavně kvůli penězům, lidi na to reagují trochu víc. Mám ještě minimálně rok na to si to splnit a medaili získat třeba ve svěťáku.

Chystáte se na sobotní slalom?
Pojedu ho, ale jsem úplně hotovej, protože jsem třináct dní na lyžích. Všichni kolem mě jezdí na hokeje, biatlony, já se furt protahuju a dávám se do kupy. Jsem starej, že jo... Musím na sobě pracovat. Já jsem spíš zneužíval talent, teď jsem dva roky trénoval bez závodění, což je strašně psychicky náročné. Teď jsem byl dva roky nejtlustější v životě.

Autor: