Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Banky varují trio klubů Premier League kvůli dluhům

Sport

  17:04
LONDÝN - Britské banky varovaly nejméně tři kluby anglické Premier League kvůli jejich dluhům. Napsal to dnes britský list The Daily Telegraph. Už ve středu generální tajemník UEFA David Taylor v Londýně prohlásil, že asociace by mohla v budoucnu zakázat klubům start v evropských soutěžích, pokud by nesplňovaly její požadavky na stav klubových financí.

Největší dluh má Manchester. Zatím jej ale v pohodě splácí. foto: ČTK

The Daily Telegraph neuvedl, o které kluby se jedná. Dal nicméně varování bank do souvislosti s výroky šéfa anglické Fotbalové asociace (FA) Davida Triesmana, který dal v úterý najevo znepokojení nad zadlužeností klubů v nynější globální finanční krizi. Kluby v Premier League mají podle něj dluhy asi tři miliardy liber (asi 93 miliard korun).

O znepokojení bank se podle listu jednalo ve středu při pravidelném setkání ministra kultury a sportu Andyho Burnhama s výkonným ředitelem Premier League Richardem Scudamorem. Podle listu má Burnham podobné obavy jako šéf FA a je pro důkladnější prověřování vlastníků klubů a přísnější regulace financí.

Nejzadluženějším klubem Premier League je podle listu The Independent Manchester United s dluhem 666 milionů liber (20,9 miliardy korun). Mluvčí klubu nicméně zdůraznil, že klub dluhy pohodlně splácí a zdůraznil jeho vysoké zisky. Za Manchesterem následuje Chelsea (578 milionů, 18,1 miliardy korun), Liverpool (přes 350 milionů liber, 11 miliard korun) a Arsenal (318 milionů, deset miliard korun).

Předseda Chelsea Bruce Buck se vůči obavám nad dluhem ohradil s tím, že klub nedluží bance, ale svému majiteli Romanu Abramovičovi. "Jestli tomu říkáte dluh nebo podíl, na tom nezáleží," řekl.

Autor: