Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bára a Maki boj o olympiádu nezvládly, promarnily dva mečboly

Sport

  7:30aktualizováno  15:53
Chaj-jang - Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková zůstaly v čínské kvalifikaci těsně před branami olympiády.

ilustrační snímek foto: ČTK

Báru a Maki dělí už jen jediná výhra od účasti na olympijských hrách v Tokiu

Český pár měl v Chaj-jangu v rozhodujícím utkání dva mečboly, ale s úřadujícími mistryněmi Evropy Tinou Graudinovou a Anastasijí Kravčenokovou z Lotyšska prohrál po skoro hodinovém boji 17:21, 21:15 a 15:17.

Pro Hermannovou a Nausch Slukovou byl turnaj jednou z možností, jak se do Tokia 2020 probojovat. 

Šanci ještě mají z olympijského žebříčku, z jehož pořadí k 15. červnu 2020 projde na hry 15 párů, a také z kontinentální kvalifikace.

Barbora Hermannová v souboji nad sítí.
Plážové volejbalistky Barbora Hermannová (vpravo) a Markéta Nausch Sluková se...

České jedničky měly v utkání s Lotyškami blízko k postupu. Po smeči Slukové vedly v tie-breaku o čtyři body 12:8, ale Kravčenoková pak dala čtyři přímé body z podání. 

Hermannová a Sluková ještě zmobilizovaly síly za stavu 14:13 a díky videu i při skóre 15:14 měly dva mečboly, ale soupeřky při obou úspěšně zaútočily.

Zápas ukončila na servisu Graudinová. Nejprve trefila eso na čáru a při prvním lotyšském mečbolu za stavu 15:16 chybovala na příjmu Hermannová.

„Rozhodlo to, že jsme v posledním setu bohužel od stavu 12:8 dostaly ve větru pět es plus odpískaný dotek sítě během jedné z výměn. Tím jsme jim víceméně třetí set dohrály. Mohly jsme ale zamakat už v prvním setu, tam jsme začaly trochu vlažně. Dlouho nám trvalo, než jsme se sžily s větrem,“ uvedla Nausch Sluková v tiskové zprávě.

Místo v Tokiu si v Číně zajistily také Španělky Liliana Fernándezová s Elsou Baquerizovou. Mezi muži uspěli Lotyši Martin Plavinš, Edgars Točs a exmistři Evropy Daniele Lupo a Paolo Nicolai z Itálie.

„Odehrály jsme dobrý turnaj, bohužel se smutným koncem pro nás. Co se dalšího plánu týče, musíme se v týmu poradit, jak se zbytkem roku naložíme. Určitě pojedeme na čtyřhvězdičkový turnaj do Mexika, ještě zvažujeme jeden turnaj v Číně,“ dodala Nausch Sluková.

Trenér Simon Nausch ocenil manželku za to, jak v sezoně dokázala po zranění bojovat s bolestí. 

„Riskovala zhoršení situace, nikdy to ale nevzdala. Odehráli jsme slušný závěr sezony, jen bez velkého happy endu. Zároveň jsme však nadále v dobrém postavení v rámci světového a olympijského žebříčku,“ uvedl kouč.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!