Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bára má statečné srdce, ví její předchůdkyně Zátopková

Sport

  11:49
PRAHA - Víru, že Barbora Špotáková na mistrovství Evropy obstojí, dává najevo její slavná předchůdkyně Dana Zátopková (88). Olympijská vítězka z Helsinek 1952 ovládla ME dvakrát, v Bernu 1954 a Stockholmu 1958, a znovu a znovu je ochotna rozdávat atletické nadšení.

Dvě nejslavnější oštěpařky české historie s vítězným oštěpem z OH 1952, něhož je už řadu let smeták. (Zátopková a Špotáková) foto: Lidové noviny

Jak vzpomínáte na své evropské triumfy?
Stále s radostí. Už na ME v Bruselu v roce 1950 jsem jako zajíc skončila pátá, což bylo prima. V Bernu už to bylo jiné kafe. Jako olympijská vítězka jsem strašně chtěla dokázat, že v Helsinkách nešlo o náhodu, a povedlo se.

A nebyl šampionát v Bernu trochu ve stínu právě Helsinek, kde jste spolu s manželem získali čtyři zlata a stali se nejslavnějším sportovním párem světa?
Určitě byl, ale nezůstal, protože Emil vyhrál na té Evropě desítku a já oštěp. Měla jsem ještě takovou tajnou motivaci. Po Helsinkách novináři psali, že jsem tam vyhrála v euforii z Emilova zlata na pětce, což bylo ve stejný den. A mně se povedlo ty názory umlčet! (smích)

A jak to bylo ve Stockholmu o čtyři roky později?
To byl parádní rok, byla jsem takový suverén. Závodily tam výborné Západní Němky, ale mně to jako čerstvé světové rekordmance šlo a házela jsem s velkou chutí. A s chutí jsem i vyhrála! (úsměv)

Bylo kolem vašich vítězství tolik slávy jako třeba po triumfech Barbory Špotákové?
Myslím, že ano, Evropa byla druhým největším podnikem. Mistrovství světa neexistovalo, byla už "jen" olympiáda. Vážně to brala i veřejnost, v novinách se o tom psalo, byť v nich bylo míň místa na sport.

Jak vnímáte nynější ME, které začíná v Barceloně?
Těším se na oštěp, protože tam máme dvě děvčata a tři chlapce, a to je síla. Pevně věřím, že Bára přiveze medaili, a taky by na ni mohl dosáhnout Petr Frydrych. Nebo že by i Víťa Veselý? (úsměv)

Jenže Špotákovou začal bolet loket, nemůže ji to omezit?
Vím o tom a mám z toho strach. Bára měla letos hodně závodů poměrně rychle za sebou, to může být nebezpečné. Přesto si myslím, že to zvládne. Háže daleko a doufám, že tohle je přirozená oštěpařská únava, sama jsem to zažila. Však ona není žádný atletický nováček - myslím, že se, promiňte, nepodělá, má statečné srdce pro velké závody.

Navíc má kolem sebe tým odborníků v čele s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem, což za vás nebývalo, že?
To tedy ne, ti lidé jí pomůžou. Bára je skromná, atletický pánbůh bude určitě stát při ní a přidělí jí i potřebný kousek štěstí.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...