Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Baroš se vrací do reprezentace

Sport

  12:20
PRAHA - Uzdravený útočník Milan Baroš nechybí v nominaci české fotbalové reprezentace pro příští kvalifikační dvojzápas se San Marinem a Irskem. V jednadvacetičlenné nominaci je poprvé liberecký gólman Marek Čech.

Milan Baroš foto: KARIM JAAFAR AFP

Trenér na adresu Čecha prohlásil, že si svými výkony o nominaci říká už delší čas a zasloužil si prý, aby rozšířil skupinu reprezentačních brankářů na čtyři. V jeho hledáčku zůstává vedle Petra Čecha a Jaromíra Blažka nadále také Antonín Kinský.

"Berte to tak, že se nám rozšířila možnost povolávat čtyři gólmany, a větší konkurence je vždy dobře," vysvětlil kouč nominaci druhého muže s příjmením Čech.

Proti minulým kvalifikačním duelům chybí v nominaci Jiří Štajner a také Marek Matějovský, který však byl povolán pouze jako náhradník za zraněného Davida Jarolíma. Ten se už uzdravil a ve výběru figuruje.

Grygera a Baroš jsou sice po zranění, ale kouč nemá obavy, že by nebyli v pořádku. Naopak si pochvaluje, že se mu vracejí dřívější opory. "S Milanem (Barošem) jsem mluvil, je prý zcela zdráv, jen mu chybí herní praxe," řekl o útočníkovi Aston Villy, který by mohl mít ideální možnost na rozehraní v prvním utkání proti outsiderům ze San Marina.

Kouč už dnes totiž naznačil, že do obou duelů nevyšle totožnou sestavu. "Nechceme soupeře rozhodně podcenit, ale hodláme rozložit síly, dvě stejné jedenáctky se na hřišti neobjeví," řekl Brückner. Naopak se mu nechtělo příliš rozebírat výpady Jiřího Jarošíka a Rudolfa Skácela, kteří ho v minulých dnech kritizovali, že nemají šanci se do týmu vrátit. Podle nich má kouč své oblíbence, mezi které oni nepatří.

"Pokud se ptáte, tak samozřejmě mám oblíbené hráče. Jsou to ti, kteří se umí zapojit do obranného systému, poctivě pracují a jsou přínosem. Na články samotné ale reagovat nechci, i když jsem o vyjádřeních slyšel. S hráči jsme se dříve domluvili, že tímto způsobem komunikovat nebudeme a já to rozhodně nechci porušit. Připadá mi to trapné, ubohé a úsměvné současně," prohlásil reprezentační trenér, který si prý vysvětlí celou záležitost s hráči osobně.

"Neznamená to totiž, že bych je v budoucnu nenominoval," uzavřel debatu na téma nespokojených hráčů. Brückner výjimečně připustil, že v prvním utkání proti San Marinu, které figuruje až na 194. místě světového žebříčku, se není výrazně čeho obávat. Současně prý ale nelze outsidera, který prohrál před měsícem 0:13 s
Německem, jednoduše podcenit.

NOMINACE 
Brankáři: Jaromír Blažek (Sparta Praha, 12 zápasů/0 branek), Petr Čech (Chelsea, 46/0), Marek Čech (Liberec, 0/0).   
Obránci: Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 45/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 54/8), Martin Jiránek (Spartak Moskva, 26/0), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 10/0), David Rozehnal (Paris St. Germain, 28/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 53/2), Tomáš Zápotočný (Liberec, 1/0).    
Záložníci: Tomáš Galásek (Norimberk, 53/1), David Jarolím (Hamburk, 5/0), Jan Polák
(Norimberk, 23/5), Jaroslav Plašil (Monako, 20/1), Tomáš Rosický (Arsenal, 59/17), Libor Sionko (Glasgow Rangers, 23/3), Tomáš Sivok (Sparta Praha, 2/0).
Útočníci: Milan Baroš (Aston Villa, 50/27), Jan Koller (Monako, 72/44), Marek Kulič (Mladá Boleslav, 2/0), David Lafata (Jablonec, 1/2).

Autoři: ,

Prodej bytu 3+1 v Kojetíně
Prodej bytu 3+1 v Kojetíně

Nová, Kojetín - Kojetín I-Město, okres Přerov
2 690 000 Kč