Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jan Bárta skončil v časovce na MS jedenáctý a vybojoval místo do Ria

Sport

  21:53aktualizováno  22:34
RICHMOND - Český cyklista Jan Bárta skončil v časovce na mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu jedenáctý a v redukovaném pořadí zemí vybojoval účastnické místo na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Novým mistrem světa se stal Bělorus Vasil Kirijenko, jenž za sebou nechal hlavní favority na zlato.

Jan Bárta foto: Tomáš Macek, MAFRA

Třicetiletý Bárta, jehož maximem z boje proti chronometru na MS je sedmá příčka (2012), nelehkou časovku o délce 53 kilometrů skvěle rozjel a byl třetí na úvodním mezičasu. Rychlejší v tu chvíli byli pouze pozdější šampion Kirijenko a trojnásobný mistr světa z let 2011 až 2013 Tony Martin z Německa. Pak už se však rodák z Kyjova pořadím propadal.

V polovině závodu byl sedmý, druhá část už mu tolik nevyšla. Do cíle dojel průběžně čtvrtý, ale na trati v tu dobu byla ještě řada favoritů. Konečná 11. příčka se ztrátou minuty a 34 sekund na vítěze však nakonec stačila na kvalifikační místo pro Rio, neboť před Bártou dojeli dva Poláci a dva Italové.

Jedním z nich byl skvěle jedoucí Adriano Malori, loni šestý na MS ve španělské Ponferradě. Sesadil dlouho vedoucího Francouze Jeromeho Coppela a už čekal pouze na to, jak si povede Kirijenko. Ten působil dlouho hodně suverénním dojmem, pak i na něho přišla chvilková krize, ale touha po zlatu v něm nakonec převládla a Maloriho porazil o devět vteřin.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu (USA):

Časovka jednotlivců:

Muži (53 km): 1. Kirijenko (Běl.) 1:02:29, 2. Malori (It.) -9, 3. Coppel (Fr.) -27, 4. Castroviejo (Šp.) -29, 5. Dumoulin (Niz.) -1:02, 6. Dennis (Austr.) -1:08, 7. Martin (Něm.), 8. Bodnar oba -1:17, 9. Bialoblocki (oba Pol.) -1:22, 10. Moser (It.) -1:32, 11. Bárta -1:34, ...53. Vakoč -5:01.

Čtyřiatřicetiletý Krijenko, jenž je týmovým kolegou Leopolda Königa v britské stáji Sky, měl na kontě až dosud jedinou medaili z individuální časovky na MS, když v roce 2012 vybojoval bronz v nizozemském Valkenburgu. Loni i předloni byl těsně pod stupni vítězů čtvrtý.

„Měl jsem informace o tom, jak se můj náskok v čele zmenšuje, a chvílemi jsem už moc nevěřil, že bych mohl na zlato dosáhnout,“ řekl v televizním rozhovoru Kirijenko, vítěz časovky na letošním Giru a také na Evropských hrách v Baku.

Bez medaile skončili hlavní favorité na zlato. Ten úplně největší Martin, jenž dosáhl na cenný kov pokaždé od roku 2009, skončil se ztrátou přes minutu a čtvrt až sedmý. Ambice Australana Rohana Dennise nabourala vynucená výměna kola a skončil šestý, před ním dojel Tom Dumoulin z Nizozemska, jenž bojoval v posledních dnech se svalovými potížemi.

Druhý zástupce české cyklistiky na startu Petr Vakoč skončil daleko v poli poražených - na Kirijenka ztratil na 53. příčce přes pět minut.

Autor: