130 let

Srbský pivot Nikola Jokič táhne akci Denveru. Vlevo je Steven Adams z Memphisu. | foto: AP

Nejlukrativnější kontrakt v historii NBA. Jokič se dohodl s Denverem na pětileté smlouvě

Sport
  •   8:42aktualizováno  19:16
Fanoušci basketbalistů Denveru plesají. Největší hvězda týmu bude rozdávat radost ještě hodně dlouho. Dvojnásobný nejužitečnější hráč NBA Nikola Jokič se dohodl na rekordní smlouvě, během pěti let si vydělá 264 milionů dolarů. Sedmadvacetiletý srbský basketbalista získá nejlukrativnější kontrakt v historii soutěže.

Začne platit od příští sezony 2023/24, kdy dostane Jokič podle zámořských médií 46,6 milionu dolarů. Příjem se mu poté každým rokem zvýší a v poslední sezoně 2027/28 by měl srbský pivot inkasovat 61,5 milionu dolarů.

Jokič jako třináctý basketbalista v historii získal dvakrát za sebou cenu MVP. V minulém ročníku zaznamenal průměry 27,1 bodu, 13,8 doskoku a 7,9 asistence a stal se prvním hráčem, jenž překonal v sezoně hranice 2000 bodů, 1000 doskoků a 500 asistencí.

Na podzim se Jokič představí v Praze na mistrovství Evropy. Úřadující vicemistři Srbové budou soupeřem českého týmu v základní skupině 3. září. S Denverem vypadl Jokič v této sezoně NBA v prvním kole play off s pozdějšími mistry z Golden State, loni ve druhém (s Phoenixem).

Krátce po otevření trhu s volnými hráči získal podobně lukrativní smlouvu i rozehrávač Bradley Beal. Washington udržel svoji oporu pětiletým kontraktem na 251 milionů dolarů a společně vstoupí do jedenácté sezony. Tu předchozí Bealovi ukončila už v únoru operace zápěstí.

Na 224 milionů dolarů si přijde Karl-Anthony Towns v Minnesotě, s kterou se dohodl na čtyřletém prodloužení smlouvy od sezony 2024/25. Šestadvacetiletý pivot a první hráč draftu z roku 2015 si tím pádem v příštích šesti letech vydělá 295 milionů dolarů. Za zcela stejných podmínek přistoupil na budoucí pokračování kontraktu i rozehrávač Phoenixu Devin Booker. Serveru ESPN to sdělila agentka obou hráčů Jessica Holtzová.

Druhý hráč draftu z roku 2019 Ja Morant se dohodl na pokračování ve Phoenixu a pětileté prodloužení nováčkovské smlouvy mu zaručuje 193 milionů dolarů. Částka se za určitých podmínek může vyšplhat až na 231 milionů, uvedla ESPN. V Chicagu bude pokračovat olympijský vítěz Zach LaVine, který si za pět let vydělá 215 milionů dolarů.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK